Ministarstvo poljoprivrede

Buđ i grad ''uzeli danak'': Francuska očekuje manje vina

  • Izvor: Agencije
  • 10.08.2024. 07:00

Francuska će ove godine proizvesti znatno manje vina nego lani jer je velika količina vlage potaknula razvoj buđi u vinogradima, a neka su područja stradala i od grada i mraza, izvijestilo je ministarstvo poljoprivrede.

Francuski vinari proizvešće ove godine između 40 i 43 miliona hektolitara vina, u odnosu na prošlogodišnjih 47,9 miliona hektolitara, pokazuju preliminarne procjene ministarstva.

To bi značilo da proizvodnja ne bi dostigla ni petogodišnji prosjek koji iznosi 44,2 miliona hektolitara.

Vlažan početak ljeta pogodovao je razvoju buđi na većini vinorodnih područja koja bi mogla izazvati velike gubitke, ističu u ministarstvu, dodajući i da je zbog vlage i niskih temperatura u vrijeme cvjetanja loza u mnogim vinogradima gubila cvjetove, lišće i bobice.

Pad proizvodnje moglo bi pak ublažiti mokro tlo i kasniji početak vegetacije, za jednu do dvije sedmice u poređenju s prošlom godinom, dodaju.

Ne navodeći detaljne procjene za pojedine regije, stručnjaci ministarstva napominju tek da će, na primjer u Šampanj, proizvodnja biti slabija nego lani zbog proljećnog mraza i grada.

U regiji Bordeaux površina pod vinogradima smanjena je za oko 8.000 hektara (19.768 jutara) nakon vađenja čokota koje bi trebalo obuzdati prekomjernu proizvodnju. Proizvodnju bi mogle smanjiti i nepropisna koloracija, buđ i grad, što bi značilo da bi se smanjila drugu godinu zaredom.

Trenutno nije moguće procijeniti kako će smanjena proizvodnja uticati na cijene vina. Veliki vinari obično podižu cijene za oskudnih berbi, ali danas moraju u računicu uključiti i jaku konkurenciju na svjetskim tržištima. 

Vino i alkoholna pića spadaju među glavne francuske izvozne proizvode, napominje Rojters, ističući da glavobolju vinarima zadaje i slaba domaća potrošnja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: