Послије неколико деценија

Бивши индијски дипломата: Смрт петродолара означава почетак постамеричке ере

  • Извор: РТ Балкан
  • 21.06.2024. 18:56

Послије неколико деценија, Саудијска Арабија је измакла контроли америчких обавјештајних служби, које су покушале да у Ријаду спроведу операцију промјене режима, пише бивши индијски дипломата М. К. Бадракумар за сајт "Индијан панчлајн".

  "Ријеч је о обрачуну америчких обавјештајних агенција са краљевском кућом у Ријаду, што је кулминирало случајем убиства саудијског дисидентског новинара Џамала Кашогија.

Кашоги, коме је 2018. одрубљена глава у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, био је "стратешко средство ЦИА", тврди индијски дипломата, и дио операције промјене режима у Саудијској Арабији. Убиство Кашогија угрозило је стратегију Вашингтона према Ријаду.

Минерално богатство Саудијске Арабије вриједно 2,5 билиона долара

Минерално богатство Саудијске Арабије вриједно 2,5 билиона долара

Данас је ово историја. Али, за разлику од Бурбона, саудијска краљевска породица никада не заборавља нити опрашта. Саудијци имају бескрајно стрпљење и сопствени однос према времену и простору. Они могу да чекају.

Деветог јуна ове године Саудијци су узвратили ударац. Ријад је сачекао да истекне 50-годишњи уговор са САД, који је обавезивао Саудијску Арабију да нафту продаје искључиво за америчке доларе. На том споразуму је почивао систем доларске хегемоније. Овај споразум је превиђао да Саудијска Арабија инвестира приходе од нафте у обвезнице америчког трезора, а да САД заузврат пружају војну подршку и заштиту Ријаду. САД су добиле стабилан извор нафте. Продаја нафте за доларе омогућила је статус долара као светске "резервне валуте".

Крај ере доларске хегемоније

Нафта је постала јефтинија за америчке потрошаче, док је прилив страног капитала у америчке обвезнице одржао ниске каматне стопе и тржиште обвезница.

Овај споразум Ријад није обновио, што ће имати далекосежне посљедице, сматра индијски дипломата. Крај петродолара ослабиће амерички долар и америчка финансијска тржишта. Такође, то ће подстаћи инфлацију и изазваће слабљење тржишта обвезница у САД.

Американци додатно потпалили украјински конфликт

Американци додатно потпалили украјински конфликт

Широм свијета, примјећује се повећани утицај привреда у успону, са промјењивим економским пејзажем уз тектонска помјерања у глобалном финансијском поретку. Са крајем петродолара, читав свијет улази у постамеричку еру.

Нема сумње да Саудијска Арабија има планирану мапу пута. Саудијска Арабија се већ придружила пројектима безготовинског дигиталног плаћања, које предводи Кина.

Улазак Саудијске Арабије, главне економије Г20 и највећег свјетског извозника нафте, сигнализира повећање обрачуна робе на платформи без долара, уз подршку нових технологија.

Друге велике економије у успону, укључујући Индију, Бразил и Русију, такође планирају да покрену дигиталне валуте у наредне двије године, док је Европска централна банка започела рад на пилот пројекту дигиталног евра.

Америка забринута: Да ли ће Русија да испоручи оружје Сјеверној Кореји

Америка забринута: Да ли ће Русија да испоручи оружје Сјеверној Кореји

Овоме треба додати стратешки план Русије за стварање новог платног система БРИКС-а без коришћења долара. Московска берза недавно је саопштила да престаје да тргује доларима и еврима.

Ово су неки од знакова да је почело каскадно преиспитивања предности долара као "резервне валуте". Неограничена слобода коју су уживале САД, да штампају доларе и да живе далеко изнад својих могућности, закључује Бадракумар, намећући глобалну хегемонију, ближи се крају, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.