Пентагон

Американци додатно потпалили украјински конфликт

  • Извор: Агенције
  • 21.06.2024. 08:24

Сједињене Америчке Државе додатно су потпалиле украјински конфликт одлучивши да дозволе Кијеву да њиховм оружјем гађа циљеве на било ком дијелу Русије.

"Украјина може да користи оружје које је испоручила Америка да погоди руске снаге које нападају украјинске трупе било гдје преко границе са Русијом, а не само на руској територији у близини украјинске области Харков", саопштио је Пентагон.

Прошлог мјесеца, предсједник Џозеф Бајден дао је Кијеву зелено свјетло да лансира оружје које је испоручила Америка на војне циљеве у Русији, преноси "Ројтерс".

Остала парализована, мислила да је угризао паук - касније откривен прави кривац

Остала парализована, мислила да је угризао паук - касније откривен прави кривац

Међутим, званичници су тада рекли да се Бајденова одлука односи само на мете унутар Русије у близини границе са украјинским регионом Харков на истоку.

Портпарол Пентагона, генерал мајор Патрик Рајдер рекао је новинарима у четвртак да, иако није било промјене у политици, украјинска употреба оружја против руских трупа није ограничена само на област Харкова на руској страни.

"Способност да се може узвратити ватра је заиста оно на шта је фокусирана ова политика... Пошто видимо руске снаге како пуцају преко границе, Украјина мора да има могућност да узврати ватру на те копнене снаге, користећи муницију коју обезбјеђују Сједињене Америчке Државе", рекао је Рајдер.

Руска ПВО уништила 114 украјинских дронова

Руска ПВО уништила 114 украјинских дронова

Према његовим ријечима, у питању је самоодбрана и зато то Украјина и треба да уради.

Исто је рекао и савјетник Бијеле куће за националну безбједност Џејк Саливан раније ове недјеље.

"Овдје се не ради о географији већ о здравом разуму. Ако Русија напада или спрема напад са своје територије на Украјину, има смисла дозволити Украјини да узврати", рекао је Саливан.

Након почетних украјинских успјеха у којима је Кијев одбио напад на пријестоницу и повратио територију у првој години сукоба, велика украјинска контраофанзива коришћењем донираних западних тенкова је прошле године пропала, истиче агенција.

Пратите нас и путем Вибера