Састанак сутра

Бањалучка Привредна комора окупља институције и струку: Како одговорити на санкције?

 • Извор: СРНА
 • 10.07.2024. 07:35

Санкције америчке администрације уведене појединим компанијама у Републици Српској не погађају само њих и њихове запослене, већ у проблем уводе и читаву економију, укључујући и банкарски сектор, рекао је предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Рачић је у изјави за Срну истакао да је један од одговора који ће понудити и сутрашњи заједнички састанак представника институција, привреде, правосуђа, банака како би дошли до заједничких закључака и ставова са којима би се могло ићи и пред Канцеларију за контролу имовине странаца (ОФАЦ) Министарства финансија САД.

"Било би добро обратити се и самом ОФАЦ-у и објаснити шта овакве мјере имплицирају за нашу економију и видјети постоји ли могућност да се још једном преиспита статус таквих одлука, јер овакво стање читаву привреду ставља у сложену ситуацију. Дакле, свима је јасно да је, прије свега, радницима у компанијама које су погођене санкцијама угрожен егзистенцијални статус, нарочито имајући у виду да је ту много младих људи који су подигли стамбене кредите", нагласио је Рачић.

Он је појаснио да то даље имплицира и проблем самих банака које могу доћи у ситуацију да сва та потраживања не могу наплатити, указавши да је ту много спојених посуда и проблема који се могу мултипликовати.

Рачић је навео да ће сутра на округлом столу у бањалучкој Привредној комори тражити одговори на сва та питања.

Такође, подсјетио је он, компаније које су се нашле на удару санкција носиоци су великих и веома важних пројеката у области дигитализације, а за већину тих послова требало је обезбиједити банкарске гаранције.

"Најприје треба да видимо како ће банке реаговати, али и да саслушамо представнике ових компанија, привреде, правосуђа, како бисмо на најбољи и свеобухватан начин изанализирали ситуацију и дошли до закључака. Очекујем да ће нам сутрашње окупљање у томе помоћи", рекао је Рачић.

Према његовим ријечима, кажњавање домаћих компанија одлуком друге земље, а које запошљавају на стотине радника и уредно измирују обавезе према држави, отвара и питање правне и сваке друге сигурности и за остале привреднике, а прије свега раднике и стручњаке у Републици Српској.

Пратите нас и путем Вибера

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина