Страх од рецесије

Акције на америчкој берзи нагло пале

  • Извор: Агенције
  • 05.08.2024. 17:46

Акције на америчкој берзи данас су нагло пале због распродаје на свјетским тржиштима, што је посљедица страхова од рецесије у САД, након разочаравајућег јулског извјештаја о запошљавању.

Индекс Dow Jones пао је за 2,3 одсто, Nasdaq је изгубио 3,9 одсто вриједности, а С&П 500 3,0 одсто, преноси Си-Ен-Би-Ес.

Како се наводи, инвеститори су забринути зато што америчка централна банка Федералне резерве (ФЕД) није благовремено смањила каматне стопе, одлучивши прошле недјеље да их задржи у распону од 5,25 до 5,5 одсто, односно на највишем нивоу у посљедње двије деценије.

Акције технолошких компанија кретале су се данас на најнижим нивоима, па је Нвидиа пала за више од пет одсто након што је у данашњу сесију ушла са више од 23 одсто мањом вриједношћу у односу на недавни максимум.

Тржишна вриједност Тесле пала је за 10 одсто, а акције компаније Епл за скоро 4,6 одсто, након што је Беркшир Хатавеј Ворена Бафета преполовио свој удио у произвођачу ајфона.

Процентуално највише пао је јапански индекс Никкеи 225 и то за 12,4 одсто, у свом најгорем дану од 1987. године када је "црни понедјељак" погодио Волстрит.

Си-Ен-Би-Ес подсјећа да је тог дана индекс Dow Jones изгубио више од 22 одсто своје вриједности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 Емисија: На ивици терена

    У првом издању специјалних емисија #наивицитерена посвећених спектакуларном ХЕКТОР ФАЈТ НАЈТ 5, који ће 6. септембра у дворани Борик окупити четворицу кикбоксера у категорији до 86 килограма, упознајте првог борца, Срђана Шућура!

  • 21:00 Филм: Љубавна пјесма за Бобија Лонга (12+)

    Филм: Љубавна пјесма за Бобија Лонга (12+)

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Ноћни програм

    Ноћни програм