Strah od recesije

Akcije na američkoj berzi naglo pale

  • Izvor: Agencije
  • 05.08.2024. 17:46

Akcije na američkoj berzi danas su naglo pale zbog rasprodaje na svjetskim tržištima, što je posljedica strahova od recesije u SAD, nakon razočaravajućeg julskog izvještaja o zapošljavanju.

Indeks Dow Jones pao je za 2,3 odsto, Nasdaq je izgubio 3,9 odsto vrijednosti, a S&P 500 3,0 odsto, prenosi Si-Еn-Bi-Еs.

Kako se navodi, investitori su zabrinuti zato što američka centralna banka Federalne rezerve (FЕD) nije blagovremeno smanjila kamatne stope, odlučivši prošle nedjelje da ih zadrži u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, odnosno na najvišem nivou u posljednje dvije decenije.

Akcije tehnoloških kompanija kretale su se danas na najnižim nivoima, pa je Nvidia pala za više od pet odsto nakon što je u današnju sesiju ušla sa više od 23 odsto manjom vrijednošću u odnosu na nedavni maksimum.

Tržišna vrijednost Tesle pala je za 10 odsto, a akcije kompanije Еpl za skoro 4,6 odsto, nakon što je Berkšir Hatavej Vorena Bafeta prepolovio svoj udio u proizvođaču ajfona.

Procentualno najviše pao je japanski indeks Nikkei 225 i to za 12,4 odsto, u svom najgorem danu od 1987. godine kada je "crni ponedjeljak" pogodio Volstrit.

Si-Еn-Bi-Еs podsjeća da je tog dana indeks Dow Jones izgubio više od 22 odsto svoje vrijednosti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Еmisija: Na ivici terena

    U prvom izdanju specijalnih emisija #naiviciterena posvećenih spektakularnom HЕKTOR FAJT NAJT 5, koji će 6. septembra u dvorani Borik okupiti četvoricu kikboksera u kategoriji do 86 kilograma, upoznajte prvog borca, Srđana Šućura!

  • 21:00 Film: Ljubavna pjesma za Bobija Longa (12+)

    Film: Ljubavna pjesma za Bobija Longa (12+)

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Noćni program

    Noćni program