Godišnjica stradanja Bukvičana

Zločinci ostali nekažnjeni, presude uvreda za žrtve i njihove porodice

  • 14.09.2018. 19:21

Dvadesetšest godina nakon stravičnog zločina nad mještanima sela Bukvičkog platoa u Brčkom, krivci nisu pronađni i kaženjeni. A pod njihvom komandom ubijeno je 69 mještana, dvije hiljade ih je zarobljeno i odvedeno u neki od 22 logora od Tuzle do Orašja, a srpska ognjišta spaljena su do temelja. Preživjeli i porodice ubijenih izgubili su svaku nadu da će pravda jednom biti zadovoljena.

„Moja supruga je ovdje uhvaćena i silovana. Od toga je preminula. Šta da vam kažem, niko odgovarao nije. Žalosno jeste“, kaže Simo Bašić.

Niko još nije odgovarao po komandnoj odgovornosti. Sve do sada izrečene presude su sramne, pa i ova posljednja Mensuru Đakiću i Begzadu Kajtaziju, kaže Slobodan Mijatović, bivši logoraš. Po istom zakonu po kojem su Srbi najoštrije kažnjeni, Đakić je dobio dvije godine zatvora, a Kajtazi je oslobođen optužbi. 

„Za ličnu odgovornost ne znam da li ima, ali za komandnu sigurno ima. Ne zna šta da kažem. Odluka je sramna, a što se tiče rada Tužilaštva BiH, očekivana je, jer za srpske žrtve nema pravde“, kaže bivši logoraš Slobodan Mijatović. 

Prosto je nevjerovatno da se odgovornom licu u čijem prisustivu je izvršeno ubistvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti, pri tome i ranjenih, izrekne tako mala i smiješna presuda, kaže predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić. On je naponemuo da je Đakić dobio kaznu manju od minimalne.  

„Da paradoks bude još veći, neposredni, direktni egzekutor je oslobođen odgovornosti kao da je bio u humanitarnoj misiji, a ne da je ubio dvije nedužne žene“, kaže Milomir Savčić, predsjednik BORS-a. 

Podsjećamo, Kajtazi je oslobođen optužbi da je tokom vojne akcije na Bukvik ubio Milojku i Radojku Brestovački. Đakić je proglašen krivim da je kao komandant prvog bataljona 108. HVO brigade posmatrao ubistva tri srpska zarobljenika koje je počinio njegov vojnik, a nije ništa preduzeo da spriječi ili kazni počionioca.

Тагови: