Сарајево

Жена мора да плати пород јер се 1. јануара није могла јавити на биро

  • 11.01.2024. 15:14

Иако је период рођења дјетета најрадоснији у животима сваког родитеља, један брачни пар из Сарајева ове дане проводи у административној агонији због законских пропуста и нелогичности.

Жена која се пријевремено породила и то у периоду када јавне службе нису радиле мора платити трошкове порода и боравка у болници јер се није пријавила на биро за запошљавање.

Редакцији портала Кликс се јавио брачни пар чији идентитет није објављен, а како би указао на нелогичности пред којима се нашао.

Кажу да је жена била у радном односу до 31. децембра прошле године те је с тим даном одјављена.

Њен супруг каже да је пријевремено порођена 2. јануара те је утврђено да није здравствено осигурана, а отпусно писмо не може подићи без плаћања свих трошкова порода и боравка у болници.

Тубин се потукао са сином па напао и полицију!

Тубин се потукао са сином па напао и полицију!

Међутим, она се свакако није могла пријавити на биро јер су 1. и 2. јануар били нерадни дани.

"Законски рок да се пријави на биро је 30 дана. Она се пријевремено порађа 2. јануара и излази из болнице 4. јануара, док наша беба остаје у инкубатору. Када смо кренули да узмемо отпусно писмо на благајни су нам рекли да супруга није осигурана“, каже супруг породиље.

Они су јуче отишли до бироа за запошљавање у општини становања гдје им је речено да могу издати потврду о здравственом осигурању искључиво на датум 10. јануара.

На питање да ли је могуће да се ретроактивно увеже осигурање на датум 2. јануар речено им је да не може.

Након тога се одлучују обратити Заводу за здравствено осигурање Кантона Сарајево гдје су им рекли да морају поступати по налогу Завода за запошљавање, односно по упути бироа.

Долари само капљу: Србин са купусом и кајмаком направио бизнис у Америци

Долари само капљу: Србин са купусом и кајмаком направио бизнис у Америци

Након тога су одлучили да се јаве за помоћ Министарству здравства КС у којем им је речено покривају трошкове рудницама и породиљама које немају никакав основ за здравствено осигурање, што овдје није случај.

Трошкови износе око 1.000 КМ, а без њихове уплате није могуће добити отпусно писмо.

Овај брачни пар такође каже да нису добили одговор да ли је могуће да им се средства рефундирају уколико на неки начин успију платити потребни износ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм