FZO Republike Srpske

Zdravstveno u Srpskoj od 1. avgusta samo za građane sa redovnim doprinosima

  • Извор: АТВ
  • 31.07.2023. 14:10

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od sutra, 1. avgusta, finansira zdravstvenu zaštitu za građane koji su na jedan od zakonom predviđenih osnova prijavljeni na osiguranje i za koje se redovno uplaćuju doprinosi – bez izuzetka, naveli su iz Fonda danas.

Naime, podsjećaju da odluka Vlade Republike Srpske, po kojoj je omogućeno da svi građani imaju zdravstveno osiguranje bez obzira na uplatu doprinosa, ističe danas, 31. jula.

Tako da FZO Republike Srpske od sutra, u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, može da finansira zdravstvenu zaštitu samo za građane za koje se redovno uplaćuju doprinosi. 

Poslodavci tražili kontrole: Radnici na bolovanju, a mogli da rade

Poslodavci tražili kontrole: Radnici na bolovanju, a mogli da rade

„Ovo je prilika da ponovo pozovemo građene koji još nemaju zdravstveno osiguranje, poput nezaposlenih, da posjete nadležne poslovnice Fonda i regulišu svoj status. Takođe, budući da je Vlada dala rok od dva mjeseca, vjerujemo da su poslodavaci ovu priliku shvatili krajnje ozbiljno i da su provjerili stanje svojih obaveza u Poreskoj upravi, izmirili dugovanja ili eventualno napravili po potrebi reprograme dugovanja sa Poreskom upravom i slično, a kako ne bismo ponovo došli u situaciju da na desetine hiljada građana ostane bez osiguranja“, rekli su u FZO Republike Srpske.

Pored apela koje su javno upućivali putem medija, svim poslodavcima Fond je poslao i dopis u kojem su ih upozorili na ozbiljnost situacije i pozvali da izvršavaju svoje zakonske obaveze. 

Neplaćanjem doprinosa ne uskraćuju se samo radnici za prava iz zdravstvenog osiguranja, već se dovodi u pitanje kompletan zdravstveni sistem i funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, poručuju iz Fonda.

Šeranić podsjeća: Do 31. jula finansiranje zdravstvene zaštite

Šeranić podsjeća: Do 31. jula finansiranje zdravstvene zaštite

„Napominjemo da FZO Srpske kada se uplate doprinosi tu uplatu u sistemu vidi dan ili dva nakon uplate, zbog čega je važno da se doprinosi plaćaju pravovremeno, odnosno kako je predviđeno zakonom, a ne u zadnji čas. Važno je da osiguranici znaju da kada se uplate doprinosi, Fond 'pušta' osiguranje na period od dva mjeseca. Prema tome, poslodavci imaju dovoljno vremena da obaveze izmiruju na vrijeme, kako bi osigurana lica imala u kontinuitetu osiguranje. U slučaju eventualnih problema, osiguranici, kao i poslodavci, mogu da se jave i u naše poslovnice“, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Inače, poslodavci koji imaju reprograme, potrebno je da redovno izmiruju obaveze po osnovu reprograma, ali i svoje tekuće obaveze da bi radnici imali zdravstveno osiguranje. Kada je riječ o zdravstvenim ustanovama, Vlada Republike Srpske je donijela zaključak po kojem zdravstvene ustanove mogu da pokrenu postupak kod Ministarstva finansija i Poreske uprave Republike Srpske za odgađanje plaćanje poreskog duga, jednokratno na period od 12 mjeseci.

FZO Srpske: Svi građani će i u naredna dva mjeseca imati zdravstveno osiguranje

FZO Srpske: Svi građani će i u naredna dva mjeseca imati zdravstveno osiguranje

„U skladu sa ovim zaključkom, zdravstvene ustanove su dužne da upute zahtjev nadležnom ministarstvu i kada dobiju rješenje o odgodi plaćanja poreskog duga, potrebno je da ga dostave nadležnoj poslovnici Fonda. Oni koji to učine, radnici tih zdravstvenih ustanova imaće pravo na zdravstveno osiguranje i nakon 31. jula“, pojašnjavaju.

Isto tako, građani koji još nemaju zdravstveno osiguranje, potrebno je da posjete nadležne poslovnice Fonda i regulišu svoj status, budući da je zakon dao brojne mogućnosti prijave na osiguranje o kojima smo kontinuirano informisali javnost.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!