Агонија

Због просутог шећера на мјесту жељезничке несреће помор пчела у Мостару!

  • Извор: Аваз
  • 23.04.2024. 18:27

Мостарски пчелари проживљавају праву агонију. Скоро мјесец и по колико је прошло од жељезничке несреће у насељу Опине, огромна количина индустријског шећера која се налазила у преврнутим вагонима није уклоњена усљед чега је дошло до правог помора пчела на подручју Мостара.

Устврдили су то из Пчеларског друштва "Вријесак“ чији су чланови из бројних приградских насеља били присиљени измјештати своје кошнице на друга подручја.

Све претворено у трулеж

Прије двије седмице пчелари су, како пише Аваз, страховали од нове кише, јер је цијела ситуација тада кулминирала појавом падавина усљед чега су се, како су нам испричали, створиле шећерне локве.

- Пчеле су масовно кренуле на ту шећерну воду, која је помијешана са уљем из вагона и другим нечистоћама и страдале су. Сада је ситуација још гора, бојимо се заразе, а уз све шири се несносан смрад, све је претворено у трулеж - казали су из Пчеларског друштва "Вријесак“ из којег су нам доставили фотографије и видеозапис с лица мјеста.

Удес у БиХ, оклопњак ЕУФОР-а остао без точка

Удес у БиХ, оклопњак ЕУФОР-а остао без точка

Посебно их забрињава, како су испричали, то што је у појединим друштвима примјећен нестанак пчела излетница које имају вишеструку улогу, с обзиром на то да, осим што доносе мед и пелуд, грију легло.

- С једне стране остајемо без пчела, а с друге поставља се питање какав ће квалитет меда бити. Ово је једноставно еколошка катастрофа и не можемо вјеровати да се ово догађа, да нико не реагује. Трпимо огромну штету - казали су нам из овог пчеларског друштва.

Обавијештена инспекција

О свему су прије 15-так дана обавијестили и Службу за инспекцијске послове Града Мостара, међутим, стање на терену је непромијењено.

Из Службе за инспекцијске послове су на упит казали да нам из техничких разлога нису у могућности данас до краја радног времена доставити информације те да ће то учинити током сутрашњег дана.

Брат Николе Јокића ударио навијача

Брат Николе Јокића ударио навијача

Подсјетимо, 10. марта се догодила жељезничка несрећа када је пет вагона теретног воза „Жељезница ФБиХ“ који је саобраћао из Чапљине према сјеверу искочило из шина и преврнуло се у мостарском насељу Опине. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.