АТВ истражује

Зашто су чепови неодвојиви од боце?

  • Извор: АТВ
  • 25.08.2024. 19:40

Док пијете воду, сок или јогурт из флаше, вјероватно вас је чеп, који не можете скинути, ударио по носу. Права је срећа ако се притом нисте и уфлекали.

Новоосмишљене амбалаже мјесецима су виралне на интернету.

Неки су чак осмишљавали начине како да се производ безбједно отвори. Зашто су чеп и флаша преко ноћи постали нераздвојни ријетко је коме јасно, нарочито јер нису практични.

Због мањег загађења природе, ЕУ је директивом за све чланице забранила да од јула ове године продају амбалаже са одвојивим чепом.

Иако та наредба не важи за БиХ и Србију, јер нису чланице, произвођачима је неисплативо да прилагођавају линије за домаће и ино-тржиште. Тако је европски изум још једном наљутио домаће грађане.

- Питали су потрошачи шта је то сад одједном, зашто се то појавило, али углавном ми смо им рекли да је то директива и знају неки. Али сад, колико ће то прихватити неки и колико им је то лакше то сад вријеме ће показати. Удружењима је речено да се директива односила на то, да се лакше уради рециклажа да не би могло остати ништа од пластике што би могло да доведе до загађивања околине - каже Јован Василић, предсједник Удружења за заштиту потрошача "Звоно".

Иако је циљ био заштита средине, неодвојиви европски чеп посвађао је чак и европске политичаре, нарочито уочи избора у Италији.

Ни стручњаци нису одушевљени европским рјешењима, јер непрактичне амбалаже до три литре сигурно неће смањити количину комплетног отпада.

Произвођачи пића указали су и да ће производња нових боца захтијевати још већу употребу пластике.

Нови тренд који је силом прилика заживио у БиХ, тренутно нема никакве користи, јер нема ни откупљивача пластике. Еколошки освијешћени организатори наградних игара најчешће су проводили акције у којима су грађани достављали скупљене чепове. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 22:30 Портрет умјетника: Милко Манчевски, документарни програм

    ' Портрет умјетника: Милко Манчевски, документарни програм

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм