ATV istražuje

Zašto su čepovi neodvojivi od boce?

  • Izvor: ATV
  • 25.08.2024. 19:40

Dok pijete vodu, sok ili jogurt iz flaše, vjerovatno vas je čep, koji ne možete skinuti, udario po nosu. Prava je sreća ako se pritom niste i uflekali.

Novoosmišljene ambalaže mjesecima su viralne na internetu.

Neki su čak osmišljavali načine kako da se proizvod bezbjedno otvori. Zašto su čep i flaša preko noći postali nerazdvojni rijetko je kome jasno, naročito jer nisu praktični.

Zbog manjeg zagađenja prirode, ЕU je direktivom za sve članice zabranila da od jula ove godine prodaju ambalaže sa odvojivim čepom.

Iako ta naredba ne važi za BiH i Srbiju, jer nisu članice, proizvođačima je neisplativo da prilagođavaju linije za domaće i ino-tržište. Tako je evropski izum još jednom naljutio domaće građane.

- Pitali su potrošači šta je to sad odjednom, zašto se to pojavilo, ali uglavnom mi smo im rekli da je to direktiva i znaju neki. Ali sad, koliko će to prihvatiti neki i koliko im je to lakše to sad vrijeme će pokazati. Udruženjima je rečeno da se direktiva odnosila na to, da se lakše uradi reciklaža da ne bi moglo ostati ništa od plastike što bi moglo da dovede do zagađivanja okoline - kaže Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Zvono".

Iako je cilj bio zaštita sredine, neodvojivi evropski čep posvađao je čak i evropske političare, naročito uoči izbora u Italiji.

Ni stručnjaci nisu oduševljeni evropskim rješenjima, jer nepraktične ambalaže do tri litre sigurno neće smanjiti količinu kompletnog otpada.

Proizvođači pića ukazali su i da će proizvodnja novih boca zahtijevati još veću upotrebu plastike.

Novi trend koji je silom prilika zaživio u BiH, trenutno nema nikakve koristi, jer nema ni otkupljivača plastike. Еkološki osviješćeni organizatori nagradnih igara najčešće su provodili akcije u kojima su građani dostavljali skupljene čepove. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: