СПЦ

Зашто патријарх Павле још увијек није канонизован

  • Извор: Мондо.рс
  • 12.09.2024. 15:30

Патријарх Павле преминуо је прије готово 15 година и многи се питају зашто још увијек није канонизован. Владика Српске Православне Цркве Иларион и културолог и биограф патријарха Павла Јован Јањић објаснили су зашто до поменутог није још увијек дошло.

"Тим поводом бих могао да кажем да израз канонизација и није изворно везан за неко искуство Православне цркве јер упућује на једну сувише институционализовану реалност цркве, а црква треба да дише слободно. Црква је вјерни народ, из вјерног народа долази и клир па из тог разлога блаженопочивши владика Танасије говорио да ми то не треба да зовемо канонизацијом него уношењем у календар", казао је владика Српске Православне Цркве Иларион.

Потоп у Словенији: Ријеке на улицама, колапс у саобраћају

Потоп у Словенији: Ријеке на улицама, колапс у саобраћају

Према његовим ријечима, служба блаженопочившу патријарху Павлу већ постоји и он се већ прославља као светитељ.

"У манастиру Драганац гдје сам ја био игуман насликали смо га у Сабору светитеља који служи литургију заједно са Светим Савом тако да је он за нас суштински већ светитељ и питање је само, по мом неком осјећању, времена и тренутка када ће и блаженопочивши патријарх Павле бити унесен у календар светих Васељенске Православне Цркве", рекао је. 

Културолог и биограф патријарха Павла Јован Јањић је објаснио да је чин канонизације административан и да је то упис у Диптих Светих. 

Патријарх Павле рано је остао без родитеља: Ова жена га је спасила, а љекари су му предвиђали три мјесеца живота

Патријарх Павле рано је остао без родитеља: Ова жена га је спасила, а љекари су му предвиђали три мјесеца живота

"Задобити свјетост, то није људски чин, него је патријарх Павле доживљаван као светац док је још ходао овом земљом ходао, док је био у тијелу. Ја сам сигуран, моје мишљење је да је он већ задобио ореол светости на небу, а да ли ће људи то потврдити или неће, то је сад мање битно. Много више је светаца и светитеља на небу него што је званично уписано у Диптих Светих.

Бог је тај који прославља људе. Вјерујем и код патријарха Павла да ће Свети архијерејски сабор то учинити, али то није најважнија чињеница. Али је важно да се патријарх Павле доживљава у нашем народу, и не само у нашем, као свети човјек и то је битно. И битно је оно што је он учинио за овог живота и оно што је нама у насљеђе оставио.

Патријарх Павле је упозоравао на овај највећи гријех код Срба

Патријарх Павле је упозоравао на овај највећи гријех код Срба

Ту благодат која се кроз њега појавила и коју нам је пренио, та његова ријеч и његово дјело које је учинио и оставио нама да га баштинимо. У сваком случају ми га доживљавамо као светог човјека а кад ће формално бити канонизован или уписан у Диптих Светих то је мање важно", казао је у емисији Јутро на ТВ Прва. 

(МОНДО/Ивана Влајковић)

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    'Страначка хроника

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.