SPC

Zašto patrijarh Pavle još uvijek nije kanonizovan

  • Izvor: Mondo.rs
  • 12.09.2024. 15:30

Patrijarh Pavle preminuo je prije gotovo 15 godina i mnogi se pitaju zašto još uvijek nije kanonizovan. Vladika Srpske Pravoslavne Crkve Ilarion i kulturolog i biograf patrijarha Pavla Jovan Janjić objasnili su zašto do pomenutog nije još uvijek došlo.

"Tim povodom bih mogao da kažem da izraz kanonizacija i nije izvorno vezan za neko iskustvo Pravoslavne crkve jer upućuje na jednu suviše institucionalizovanu realnost crkve, a crkva treba da diše slobodno. Crkva je vjerni narod, iz vjernog naroda dolazi i klir pa iz tog razloga blaženopočivši vladika Tanasije govorio da mi to ne treba da zovemo kanonizacijom nego unošenjem u kalendar", kazao je vladika Srpske Pravoslavne Crkve Ilarion.

Potop u Sloveniji: Rijeke na ulicama, kolaps u saobraćaju

Potop u Sloveniji: Rijeke na ulicama, kolaps u saobraćaju

Prema njegovim riječima, služba blaženopočivšu patrijarhu Pavlu već postoji i on se već proslavlja kao svetitelj.

"U manastiru Draganac gdje sam ja bio iguman naslikali smo ga u Saboru svetitelja koji služi liturgiju zajedno sa Svetim Savom tako da je on za nas suštinski već svetitelj i pitanje je samo, po mom nekom osjećanju, vremena i trenutka kada će i blaženopočivši patrijarh Pavle biti unesen u kalendar svetih Vaseljenske Pravoslavne Crkve", rekao je. 

Kulturolog i biograf patrijarha Pavla Jovan Janjić je objasnio da je čin kanonizacije administrativan i da je to upis u Diptih Svetih. 

Patrijarh Pavle rano je ostao bez roditelja: Ova žena ga je spasila, a ljekari su mu predviđali tri mjeseca života

Patrijarh Pavle rano je ostao bez roditelja: Ova žena ga je spasila, a ljekari su mu predviđali tri mjeseca života

"Zadobiti svjetost, to nije ljudski čin, nego je patrijarh Pavle doživljavan kao svetac dok je još hodao ovom zemljom hodao, dok je bio u tijelu. Ja sam siguran, moje mišljenje je da je on već zadobio oreol svetosti na nebu, a da li će ljudi to potvrditi ili neće, to je sad manje bitno. Mnogo više je svetaca i svetitelja na nebu nego što je zvanično upisano u Diptih Svetih.

Bog je taj koji proslavlja ljude. Vjerujem i kod patrijarha Pavla da će Sveti arhijerejski sabor to učiniti, ali to nije najvažnija činjenica. Ali je važno da se patrijarh Pavle doživljava u našem narodu, i ne samo u našem, kao sveti čovjek i to je bitno. I bitno je ono što je on učinio za ovog života i ono što je nama u nasljeđe ostavio.

Patrijarh Pavle je upozoravao na ovaj najveći grijeh kod Srba

Patrijarh Pavle je upozoravao na ovaj najveći grijeh kod Srba

Tu blagodat koja se kroz njega pojavila i koju nam je prenio, ta njegova riječ i njegovo djelo koje je učinio i ostavio nama da ga baštinimo. U svakom slučaju mi ga doživljavamo kao svetog čovjeka a kad će formalno biti kanonizovan ili upisan u Diptih Svetih to je manje važno", kazao je u emisiji Jutro na TV Prva. 

(MONDO/Ivana Vlajković)

Pratite nas i putem Vibera