Нина Родић Вукмир

Зашто је важна имунизација?

  • Извор: АТВ
  • 23.04.2024. 10:28

Сваке године, у посљедњој седмици априла, обиљежава се Европска седмица имунизације и Свјетска седмица имунизације, чиме се жели упозорити на значај имунизације у спречавању или знатном смањењу оболијевања дјеце и свих добних скупина од разних заразних болести.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Нина Родић Вукмир, за АТВ јутро каже да ће у наредним данима бити организовано много догађаја путем којих ће се грађани моћи додатно информисати о имунизацији.

- Институт је и ове године је укључен у активности Европске седмице имунизације која се обиљежава сваке године у посљедњој седмици априла. Ове године ћемо такође бити веома активни. Данас имамо централни догађај, гдје ће, поред наших стручњака, учествовати и представници међународних организација у БиХ, то су СЗО, УНИЦЕФ и многи други, све у координацији и под покровитељством министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. Данас ће, свако са свог аспекта, допринијети том скупу. Током цијеле седмице, имаћемо нешто занимљиво и корисно, како за грађане, тако и за наше колеге. Институт ће имати отворена врата за сваког ко жели нешто да пита и информише се око имунизације до 19 часова са дежурним епидемиологом - каже Родић Вуквмир.

Пандемија је, како каже, утицала на пад обухвата имунизацијом.

- Прије короне регистровали смо пад обухвата вакцинацијом. Резултат тога је епидемија морбила, малих богиња. То је искључиво посљедица не вакцинисања. Вакцина пружа најбољу заштиту против заразних болести. Пандемија јесте утицала на обухват вакцинама. Родитељи су били у страху. Око 20 милиона дјеце, пропустило је једну или више доза вакцине због утицаја пандемије, како због доступности у појединим земљама, тако и дозе страха родитеља да одлазе у здравствену установу. Такође, начин набавке је био поремећен јер је све било погођено пандемијом - додаје Родић Вукмир.

- Доступно је 20 вакцина против оних заразних болести које највише погађају дјецу. У Српској вакцинишемо дјецу према нашем календару, који је, једном дијелом једнак као и прије али са унапријеђеним вакцинама, много бољим, вакцинама које су заштитиле дјецу додатно од других заразних болести. На почетку живота, дјеца се вакцинишу против туберкулозе БСЖ вакцином и против хепатитиса Б, то је крвно преносива инфекција. У првој години се прима петовалентна вакцина, гдје се стварају антитијела против пет заразних болести. Ту је и вакцина која се прима прије поласка у школу МРП вакцина која штити од морбила, рубеле и паротитиса и вакцина која је препоручена, ХПВ вакцина. То је вакцина која је у употреби и код дјечака и код дјевојчица која је годинама у употреби - закључује Родић Вукмир.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм