Окитио се многим медљама

Вук Јанковић, математички геније из Требиња: Вјежбање ми је уживање

  • Извор: АТВ
  • 14.06.2024. 08:34

Иако га многи сматрају математичким генијем, млади Требињац Вук Јанковић скромно говори о својим свјетским успјесима. Непобједив је на државним такмичењима из математике и физике, сребро је добио са Балканске математичке олимпијаде, а бронзу прошле године из Јапана са интернационалне математичке олимпијаде. Математика за њега није само наука, него живот, који истражује и открива нове видике.

"Заиста се осјећам дивно, на неки начин и физика и математика подстичу радозналост коју ја  врло цијеним. С обзиром да су оне непресушан извор неких нових конфигурација нових сазнања и теорема, не знам да ли сам могао да изаберем нешто боље чиме бих се бавио. Ја када вјежбам за такмичења у суштини не вјежбам за њих, колико да бих унаприједио себе, вјежбам ради свог неког добитка. То ми представља ужитак, волим и математику и физику, у мањој мјери и информатику. Тако да сте у праву када кажете да се не вјежбам конкретно за такмичења него генерално као неки метод рада“, рекао нам је Вук Јанковић, математичар из Требиња

Омиљена област му је геометрија. И баш он нашао је рјешење за геометријски задатак професора Владимира Стојановића, који је многе математичаре мучио више од шест деценија.

„Тај задатак сам добио као и сви други учесници јуниорске Балканијаде прошле године од професора Стојановића, на церемонији отварања. Одмах нас је све из екипе заинтригирао. Када сам га још мало погледао и радио на њему и схватио шта је решење, кад сам причао са једним својим пријатељем управо на лету за Токио. Преношење задатка на папир је најлакши дио посла када схватите решење“, прича Вук.

Да је Вукова љубав према математици инспирација и осталим ученицима потврђује професор физике Доброслав Слијепчевић, и додаје да је рад са њим право уживање. Каже, он је машина за рађење задатака.

„То је човјек који обожава природне науке. Радознао је и да та радозналост вуче да напредује. Никад нећу заборавити у деветом разреду кад је био болестан и није дошао на додатну, навече пише поруку 'не секирајте се професоре урадио сам ја 100 задатака синоћ'. Могу вам рећи то што он постоји шири љубав према природним наукама утиче и на другу дјецу да се труде и какао могу да дођу до успјеха. Што вам је Роналдо у фудбалу и Ђоковић у тенису, то вам је Вук овамо“, рекао је Доброслав Слијепчевић, професор физике.

Иако је тек завршио први разред требињске гимназије „Јован Дучић“, он је савладао градиво свих разреда. Средином јула такмичиће се на међународном математичкој олимпијади у Енглеској. Оно што је сигурно јесте да је чудновати математички геније Вук Јанковић већ заузео своје мјесто у свијету, а о његовим успјесима тек ће се причати.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.