Бихаћ

Вратили се из Њемачке у БиХ и покренули посао: Напорно је, али волим то

  • Извор: Агенције
  • 30.09.2024. 11:12

У БиХ посљедњих година присутан је тренд одласка младих људи у потрази за бољим приликама и квалитетнијим животом. Многи их фактори потичу да траже срећу ван граница своје домовине. Иако многи одлазе, постоји и значајан број оних који се враћају и чије су приче инспиративне.

Ена Золић се прије шест година одлучила вратити у Бихаћ из Њемачке гдје је рођена и завршила студије. С љубављу, енергијом и ентузијазмом на пет дунума земље подигла је плантажу љешњака, а већ ове године убире и значајнију количину плодова коју пласира на тржиште. И на томе не намјерава стати. Иако не скрива да је понекад напорно, каже - формула је вољети оно што радиш.

"Радила сам разноразна истраживања, коју културу бих могла овдје посадити. Видјела сам да су климатски услови идеални за узгој љешњака. Дуго сам имала ту идеју. Јесте физички напорно, али ја то волим. Кад ја то волим и кад нешто радим с пуно љубави, онда то мени није напорно. Још поготово ако око себе имам људе који волим, који су ми велика подршка, онда ту буде мало шале, мало пјевања, мало музике и дан прође час посла. И на крају, кад погледам ово и кад видим шта смо створили, то је мени, значи... нема ништа љепше", тврди предузетница Ена Золић Узејновић за "БХРТ".

Стравичан моменат: Аудијем јурио 300 km/h па се забио под шлепер

Стравичан моменат: Аудијем јурио 300 km/h па се забио под шлепер

Истовремено ради на проширењу своје плантаже, подизању нових засада, а планира и куповину неопходних пољопривредних машина које су предуслов за интензивирање производње. У послу и идејама прати је супруг који јој је велики ослонац и подршка.

"Ја сам одлучио Ени бити подршка у овом свему, у овој причи, у овој љепоти, такорећи, да јој помажем гдје могу. Пуно, пуно сам поносан на Ену, да је она ово отпочела својим рукама. Овај посао је одмор за душу. Ја се, иначе, бавим нечим другим, ја се бавим информатиком, ово је нешто као, баш, одмор за душу", казао је Енин супруг Ахмед Узејновић.

"Вјерујте у себе"

Својим властитим примјером, Ена каже, жели показати младима како се и у БиХ уз рад и труд може остварити сан.

Саша продаје кућу за мање од 16.000 КМ

Саша продаје кућу за мање од 16.000 КМ

"Сваки пут кад чујем да је неко отишао, стварно ми буде искрено жао, јер сматрам гдје год да се налазите у овом свијету, увијек можете наћи неку могућност да покренете неки бизнис. Требате једноставно вјеровати у себе. Мислим да млади који имају неку идеју - често већ на почетку то стане јер немају храбрости, не усуде се, питају се хоћу ли ја то успјети, хоће ли што бити од тога. Можда немају довољно подршке, али ако не пробате, онда никада не можете имати успјеха", изјавила је Ена Золић Узејновић.

Енина прича доказ је како сунце туђег неба не грије као код куће. Сигурну будућност у Њемачкој замијенила је за тежи и неизвјеснији пут, увјерена да ће на крају успјети, пише БХРТ.


Пратите нас и путем Вибера

  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 12:55 Енерго клуб (Р)

    Енерго клуб (Р)

  • 13:25 Манастири (Р)

    'Манастири (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)