Дејана Готовац

Вратила се из Италије и код Теслића производи вино на италијански начин

  • Извор: АТВ
  • 27.07.2024. 19:28

Дејана Готовац је одрасла у Верони и одувијек је била окружена виновом лозом  и богатом природом. Прије неколико година њена породица је купила земљу у горњем Теслићу и подигла виноград. Тада је одлучила да врати у земљу својих предака.

У Италији је донедавно радила за познате винаре, гдје је много научила о производњи и пласману вина.

"Многи ме питају зашто сам се вратила и кажу, сви иду а ти се враћаш. Искрено, мени није проблем да промијеним државу, да се вратим у наше крајеве који су прелијепи. Обожавам ово мјесто и искрено надам се да ће то бити успјешна прича али сад је то почетак, иако сам ја јако задовољна", говори нам Дејана.

Виноград се простире на површини од једног хектара. Након испитивања земљишта, засађене су сорте шардоне, каберне и мерло. Саднице су донијете из Италије.

Септембар ће бити у знаку бербе. Пажљиво се бира најбољи тренутак за бербу, све се ради ручно уз надзор енолога.

"Након тога то се преноси у наше танкове и ту стоји до годину дана то вино мора да направи неку своју ферментацију, мора да прође све неке процесе да би дошло до сазрења, да би се касније могло флаширати. Тренутно имамо 4.000 литара вина, 2.000 бијелог, 1.500 мерло и 500 литара каберне", објашњава Дејана.

Ова млада жена је и сомелијер. Међу домаћим винарима већ важи за некога ко има беспријекоран укус и стално учи о новим аромама. За сада нема већих проблема у засадима, а да би све текло по плану, Готовце редовно обилазе и стручњаци. 

Пратите нас и путем Вибера