Dejana Gotovac

Vratila se iz Italije i kod Teslića proizvodi vino na italijanski način

  • Izvor: ATV
  • 27.07.2024. 19:28

Dejana Gotovac je odrasla u Veroni i oduvijek je bila okružena vinovom lozom  i bogatom prirodom. Prije nekoliko godina njena porodica je kupila zemlju u gornjem Tesliću i podigla vinograd. Tada je odlučila da vrati u zemlju svojih predaka.

U Italiji je donedavno radila za poznate vinare, gdje je mnogo naučila o proizvodnji i plasmanu vina.

"Mnogi me pitaju zašto sam se vratila i kažu, svi idu a ti se vraćaš. Iskreno, meni nije problem da promijenim državu, da se vratim u naše krajeve koji su prelijepi. Obožavam ovo mjesto i iskreno nadam se da će to biti uspješna priča ali sad je to početak, iako sam ja jako zadovoljna", govori nam Dejana.

Vinograd se prostire na površini od jednog hektara. Nakon ispitivanja zemljišta, zasađene su sorte šardone, kaberne i merlo. Sadnice su donijete iz Italije.

Septembar će biti u znaku berbe. Pažljivo se bira najbolji trenutak za berbu, sve se radi ručno uz nadzor enologa.

"Nakon toga to se prenosi u naše tankove i tu stoji do godinu dana to vino mora da napravi neku svoju fermentaciju, mora da prođe sve neke procese da bi došlo do sazrenja, da bi se kasnije moglo flaširati. Trenutno imamo 4.000 litara vina, 2.000 bijelog, 1.500 merlo i 500 litara kaberne", objašnjava Dejana.

Ova mlada žena je i somelijer. Među domaćim vinarima već važi za nekoga ko ima besprijekoran ukus i stalno uči o novim aromama. Za sada nema većih problema u zasadima, a da bi sve teklo po planu, Gotovce redovno obilaze i stručnjaci. 

Pratite nas i putem Vibera