"Кишу можете направити"

Војни метеоролог: Хеликоптерима смо растјеривали маглу због олимпијаде у Сарајеву

  • Извор: РТС
  • 17.04.2024. 22:00

Војни метеоролог у пензији Венцислав Ивановски рекао је да је на микроклиму могуће утицати. У принципу противградне ракете су ефикасне, али имамо проблема са стријелцима, са плаћањем, са количином ракета, напомиње он. Преоптерећени смо временом, јер немамо неке друге вентиле, истиче Ивановски.

У понедјељак је био најтоплији дан од почетка године, данас је најхладнији овог мјесеца. Жалимо се једни другима јер смо из кратких рукава и шортсева, морали у зимске јакне. Нестварне слике стигле су са другог краја свијета. Поплаве у Дубаију изазвала је кише које је пало толико колико у просјеку падне током цијеле године.

Да ли може човјек да утиче на временске прилике, да разбије градоносне облаке, растера кишу, украде кишу, растјера маглу?

Венцислав Ивановски, војни метеоролог у пензији свједок је времена из 1984. године када је у више наврата растјерана магла изнад Сарајева због Олимпијских игара. То се, како каже, радило механички, хеликоптерима.

На Антарктику не постоји вријеме

На Антарктику не постоји вријеме

"Минимум за слијетање путничког авиона је 1.200 метара, прођу два хеликоптера, растјерају маглу, авион слети. Ето, људи се сналазе“, објаснио је Ивановски.

Понавља да је то био механички пут и то траје пар минута док авион слети, па дође до пристанишне зграде. Врати се магла, па онда растјерају поново.

Из капута у кратке рукаве

Ивановски се присјећа да је прије пар година било ситуација када се из капута прелазило у кратке рукаве, послије тога је било два-три мраза што се осјетило по посљедицама - било је мањак воћа које је поскупило.

Надал: Мислим да је то био мој посљедњи меч

Надал: Мислим да је то био мој посљедњи меч

Додаје да је брза смјена топлог и хладног направила велике проблеме воћарима.

Да ли је могуће да у Дубаију мијењају вријеме

Каже да је то насушна потреба. "Просто људи морају нешто да једу и да раде, знам да су они имали велики проблем са пијеском, али се нико није сјетио да засади шуме и као заштиту од пијеска и од кише".

Чим има влаге има могућности да направите и кишу овако или онако уз помоћ технологије, али овако из ничега да направите нешто просто претјерате, подвукао је он.

Опрез грађани! Стижу поруке са опасним линком од Пошта БиХ

Опрез грађани! Стижу поруке са опасним линком од Пошта БиХ

Метеоролог је рекао да је на микроклиму могуће утицати, један дио града или једна заједница, свакако на својој општини могу да поправљају услове.

Довољно је само, како каже, да не загађују околину и да оно што су добили у наслијеђе прослиједе другима.

Да ли се промијенила клима

Ивановски каже да је рођен у вријеме када су била четири годишња доба, сада имамо де факто два: топло-хладно, што значи да се клима промијенила.

Биће штете због снијега, нова прогноза не обећава

Биће штете због снијега, нова прогноза не обећава

Говорећи о необичним појавама, попут суперћелијских олуја које смо имали прошле године, Ивановски је рекао да град и кумулонимбуси постоје откад се то прати и такве појаве су биљежене вијековима.

"Мислим да смо ми мало преоптерећени временом, јер немамо неке друге вентиле и никад није било тако како је баш прошли пут било. Није било овако драстично, али 1999 и 2000. године, падавине су биле знатно обилније. Друго, муња тражи пут од неба ка земљи, онда је било више пражњења између облака и то није био прасак, то су биле детонације. Него ми мало брже заборављамо, добијањем других информација па је вријеме вентил", истиче метеоролог.

(РТС)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.