Код Бањалуке

Воденица Благојевића у Крупи на Врбасу чува дашак традиције

  • Извор: АТВ
  • 06.05.2024. 13:38

Годинама, па чак и вјековима уназад свако село имало је своју воденицу, а породице су знале свој ред када могу да мељу брашно.

Жубор воде и окретање воденичког точка данас се на жалост све мање чује, а брашњавих прагова воденице, односно сеоског млина скоро па и нема. 

Од заборава отргла се Благојевића воденица на Крупи на Врбасу надомак Бањалуке, чији точак не престаје са радом посљедњих 200 година. У њиховом млину за своју породицу, али и за продају меље брашно мјештанин Младен Рађевић. Посљедњих неколико година његово радно мјесто је крупски слап и воденица.

Испоставило се да је Младенова одлука пун погодак. Каже посла има, сви желе провјерено добро брашно, без икаквих додатака. Сви који дођу до Крупских слапова, обавезно купе и килограм брашна. Затекли смо га у брашњавом радном одјелу, насмијаног и расположеног лица како меље нову туру од 50 килограма. Појаснио је принцип рада воденице.

Ријечних бисера наше прошлости је све мање, а воденица Благојевића дан данас чува дашак традиције. 

Кукурузно, пшенично или хељдино - на купцима је само да изаберу, каже Младен. Од крупског брашна праве се, додаје, најукусније погаче, пите и уштипци. Ко једном купи брашно на Крупи на Врбасу, долази, тврди наш саговорник, по још.

Благојевића воденица у којој за хљеб и живот зарађује јунак наше приче Младен прича посебну причу. Једна стара воденица као нијеми свједок неких прошлих времена о којима данас можемо чути само из прича старијих.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина