Kod Banjaluke

Vodenica Blagojevića u Krupi na Vrbasu čuva dašak tradicije

  • Izvor: ATV
  • 06.05.2024. 13:38

Godinama, pa čak i vjekovima unazad svako selo imalo je svoju vodenicu, a porodice su znale svoj red kada mogu da melju brašno.

Žubor vode i okretanje vodeničkog točka danas se na žalost sve manje čuje, a brašnjavih pragova vodenice, odnosno seoskog mlina skoro pa i nema. 

Od zaborava otrgla se Blagojevića vodenica na Krupi na Vrbasu nadomak Banjaluke, čiji točak ne prestaje sa radom posljednjih 200 godina. U njihovom mlinu za svoju porodicu, ali i za prodaju melje brašno mještanin Mladen Rađević. Posljednjih nekoliko godina njegovo radno mjesto je krupski slap i vodenica.

Ispostavilo se da je Mladenova odluka pun pogodak. Kaže posla ima, svi žele provjereno dobro brašno, bez ikakvih dodataka. Svi koji dođu do Krupskih slapova, obavezno kupe i kilogram brašna. Zatekli smo ga u brašnjavom radnom odjelu, nasmijanog i raspoloženog lica kako melje novu turu od 50 kilograma. Pojasnio je princip rada vodenice.

Riječnih bisera naše prošlosti je sve manje, a vodenica Blagojevića dan danas čuva dašak tradicije. 

Kukuruzno, pšenično ili heljdino - na kupcima je samo da izaberu, kaže Mladen. Od krupskog brašna prave se, dodaje, najukusnije pogače, pite i uštipci. Ko jednom kupi brašno na Krupi na Vrbasu, dolazi, tvrdi naš sagovornik, po još.

Blagojevića vodenica u kojoj za hljeb i život zarađuje junak naše priče Mladen priča posebnu priču. Jedna stara vodenica kao nijemi svjedok nekih prošlih vremena o kojima danas možemo čuti samo iz priča starijih.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.