Неописив осјећај

Вјерници у Мркоњићима прославили празник Светог Василија

  • Извор: АТВ
  • 12.05.2024. 19:12

Родно село Светог Василија Острошког и Тврдошког преплавили су вјерници. На хиљаде душа стигло је у Мркоњиће помолили су се у храму саграђеном на темељима свечеве родне куће и поклонили моштима његове мајке. Осјећај, кажу, неописив.

"Ово је нешто величанствено, неки посебан осјећај, љепота, мир", кажу вјерници.

"Јако лијеп осјећај, ово се не смије пропустити треба доћи ко год може а радује ме што много младих има", додају вјерници.

Група омладине из Љубиња ноћас се запутила у Мркоњиће. Из љубињске цркве кренули су тачно у поноћ.

"Отприлике нас је 24 било. Путовали смо. тј шетали седам сати са одмарањем", рекла је Наташа Косјерина.

"Наравно, било је умора и неких пауза које су биле веће, међутим та воља која вас вуче када знате гдје идете, једноставно даје снагу и даје вам подршку у свему томе", рекла је Лидија Мијатовић.

И групе Требињаца махом млађих пјешачиле су до овог светог мјеста. Вјерника је било из цијелог свијета.

Из године у годину, Мркоњићи су другачији, све је више народа а више је и објеката у склопу Духовног центра овдје у свечевом родном селу.

Све ово потврђује Јово, старина од 85 љета, чија је кућа тик у Духовни центар. За АТВ прича да Мркоњићи сада имају све осим становника. И он данас посебно срећан.

"Када сам јутрос ишао из Требиња па видио ону младост путем колоне, ајде одмах ми живот продужише. Јесте Бога ми", рекао је Јово Лучић из села Мркоњићи.

У цркви под старом кошћелом свету литургију служио је херцеговачки владика Димитрије уз саслужење бројног свештенства и монаштва.

Осим Мркоњиће, бројни вјерници су ових дана походили и манастир Острог. Неки су пјешачили километре, неки су до светитељ отишли трчећи, неки на моторима али сви са истим циљем, да се поклоне моштима Светог Василија Острошког и Тврдошког. Слава му и милост.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: