Neopisiv osjećaj

Vjernici u Mrkonjićima proslavili praznik Svetog Vasilija

  • Izvor: ATV
  • 12.05.2024. 19:12

Rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog preplavili su vjernici. Na hiljade duša stiglo je u Mrkonjiće pomolili su se u hramu sagrađenom na temeljima svečeve rodne kuće i poklonili moštima njegove majke. Osjećaj, kažu, neopisiv.

"Ovo je nešto veličanstveno, neki poseban osjećaj, ljepota, mir", kažu vjernici.

"Jako lijep osjećaj, ovo se ne smije propustiti treba doći ko god može a raduje me što mnogo mladih ima", dodaju vjernici.

Grupa omladine iz Ljubinja noćas se zaputila u Mrkonjiće. Iz ljubinjske crkve krenuli su tačno u ponoć.

"Otprilike nas je 24 bilo. Putovali smo. tj šetali sedam sati sa odmaranjem", rekla je Nataša Kosjerina.

"Naravno, bilo je umora i nekih pauza koje su bile veće, međutim ta volja koja vas vuče kada znate gdje idete, jednostavno daje snagu i daje vam podršku u svemu tome", rekla je Lidija Mijatović.

I grupe Trebinjaca mahom mlađih pješačile su do ovog svetog mjesta. Vjernika je bilo iz cijelog svijeta.

Iz godine u godinu, Mrkonjići su drugačiji, sve je više naroda a više je i objekata u sklopu Duhovnog centra ovdje u svečevom rodnom selu.

Sve ovo potvrđuje Jovo, starina od 85 ljeta, čija je kuća tik u Duhovni centar. Za ATV priča da Mrkonjići sada imaju sve osim stanovnika. I on danas posebno srećan.

"Kada sam jutros išao iz Trebinja pa vidio onu mladost putem kolone, ajde odmah mi život produžiše. Jeste Boga mi", rekao je Jovo Lučić iz sela Mrkonjići.

U crkvi pod starom košćelom svetu liturgiju služio je hercegovački vladika Dimitrije uz sasluženje brojnog sveštenstva i monaštva.

Osim Mrkonjiće, brojni vjernici su ovih dana pohodili i manastir Ostrog. Neki su pješačili kilometre, neki su do svetitelj otišli trčeći, neki na motorima ali svi sa istim ciljem, da se poklone moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog. Slava mu i milost.

Pratite nas i putem Vibera