Семберија

Високе температуре негативно утичу и на биљке и животиње

  • Извор: АТВ
  • 15.07.2024. 19:30

Како је на јулском сунцу и температурама преко 40 степени најбоље знају пољопривредници. За њих нема избора да ли ће изаћи на њиву или не. Ових дана Семберци су заузети бербом лубенице.

„Баш је ових дана топло, а најављују тако и за наредне дане, тако да је на њивама веома топло тако да лубеницу морамо наводњавати сваки дан и чак морамо да је покривамо мало сламом, јер ако се не покрије сламом, гори одозго, џаба вријежа и све прогоријева, а наводњавање се подразумијева сваки дан кап по пар сати кап по кап наводњава се.  Берба је већ увелико почела“, изјавио је Миле Живановић, из Велике Обарске.

Врућина нису поштеђене ни животиње. Фармери се сналазе како знају. Дио крава је у шталама, дио у ограђеном простору како би лакше поднијеле високе температуре. И остале животиње траже спас у хладовини уз велике количине воде. На ПД Семберија, труде се да им олакшају боравак у шталама, а због високих температура смањене су и количине млијека, кажу. 

„Депресивно утиче ова висока температура на све животиње, најбоље је подносе коњи, док веома тешко подносе козе, живина, свиње и високомлијечна грла говедарске производње. Радимо овај одгој стоке на дубокој простирци, смањили смо агломерацију животиња у самим боксовима, самим тим и расхлађивање ће бити боље саме јединке тј. животиње“, каже  Радослав Секулић, главни технолог у сточарској производњи ПД "Семберија"

Као и код људи, и за биљке и животиње кључне су велике количине воде како би организам могао да се расхлади, и како би лакше пребродили високе температуре и у наредним данима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: