Prva nagrada u segmentu javne uprave

Veliko priznanje za Srpsku: Projekat "eBeba" nagrađen na Ministarskoj konferenciji Zapadnog Balkana

  • Извор: АТВ
  • 15.09.2022. 15:17

Sve počinje i završava se u porodilištu, barem što se tiče obimne papirologije za prijavu novorođenčeta radi koje se nekad danima obigravalo po šalterima. Tako bi se u najkraćem mogao opisati projekat "eBeba" zahvaljujući kojem je Republika Srpska danas dobila nagradu na Ministarskoj konferenciji Zapadnog Balkana u Skoplju.

Nagrada koja je uručena Denisu Turkanoviću, pomoćniku ministra za naučnotehološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske dodijeljena je za uspostavljanje dobrih praksi i novih autentičnih usluga u sistemu javne uprave. U pitanju je prva nagrada koju je Srpska dobila u segmentu javne uprave, a prije svega elektronske uprave, kažu u tom Ministarstvu. Projekat koji je implementirala kompanija Prointer ITSS, članica Infinity International Group, omogućio je da roditelji na kućnu adresu dobiju svu potrebnu dokumentaciju o svom novorođenčetu i na taj način uštede i vrijeme i novac, a taj veliki iskorak u korist svih građana prepoznat je i na regionalnom nivou. 

"Nagradu dodjeljuje Regionalna škola za javnu upravu  - ReSPA, koja prati razvoj ovog izuzetno važnog segmenta na području zapadnog Balkana i zaista smo ponosni što smo je zaslužili. Usluga koju smo razvili u potpunosti je okrenuta građanima, prije svega roditeljima, jer smo njome eliminisali čekanje u redovima, troškove putovanja i plaćanje brojnih administrativnih taksi. Takođe, projektom  “eBeba” mnogo smo postigli na sređivanju i vođenju evidencija i u nekim drugim službama, poput podataka o entitetskom državljanstvu Republike Srpske", ističe Denis Turkanović, pomoćnik ministra za naučnotehološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Napominje da su u realizaciji ovog projketa učestvovali i resori lokalne uprave, unutrašnjih poslova, zdravlja i socijalne zaštite, kao i Fond zdravstva Republike Srpske. Zajedničkim snagama, u saradnji sa lokalnim zajednicama, u kontinuitetu su eleminisana administativna opterećenja, takse i procedure koje su bile veliki teret za novopečene roditelje. Ako sve to pretvorimo u brojke, kaže Turkanović, zahvaljujući "eBebi" govorimo o uštedi od oko dva miliona maraka na godišnjem nivou.  

Mnogo toga što smo uradili u proteklih nekoliko godina bilo je značajno i korisno za širu društvenu zajednicu, a projekat "eBeba" zaista je pun pogodak i na njega smo posebno ponosni, kaže Vladimir Perišić, direktor kompanije Prointer. Potvrda toga je i ovo veliko priznanje iz Skoplja.   

"Ovaj projekat, kojim su obuhvaćene i državne i privatne bolnice, rezultat je našeg vlastitog rada i razvoja i u praksi znači da pomoću informacionog sistema, roditelji u Republici Srpskoj na osnovu obrasca popunjenog u porodilištu na kućnu adresu dobijaju bebin izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, potvrdu o prebivalištu i prijavu na zdravstveno osiguranje. Uvezivanjem registara i službi, svaki novi stanovnik Republike Srpske u jednom trenutku dobija svu potrebnu dokumentaciju i to je velika stvar za svakog roditelja i sve nas zajedno", kaže Perišić i napominje da je, nažalost, jedno vrijeme i projekat "eBeba" bio predmet politizacije u javnosti, što se, vrlo brzo, pokazalo kao neosnovano. 

U svakom slučaju, tih "nekoliko klikova" u porodilštu koji su napravili revoluciju u ponekad okoštaloj administraciji, sada je prepoznato i širom regiona kao jedna od najboljih i najkorisnijih usluga posvećena čovjeku. 


Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм