МУП Српске

Велика олакшица - Плаћање саобраћајних казни платном картицом

  • Извор: АТВ
  • 24.07.2024. 21:11

Казна за прекршај у саобраћају ускоро ће моћи да се плати картицом на лицу мјеста. Кренула је тестна фаза у полицијским управама Бањалука и Бијељина. Трајаће двије – три седмице, онда ће кренути и у цијелој Српској.

Велика је ово олакшица за грађане, посебно оне који немају пребивалиште или боравиште у Републици Српској, тврди министар унутрашњих послова.

Од помоћи је и МУП-у.

- Због недостатка оваквог система у ранијем периоду има око 40.000 ненаплаћених прекршаја, а ријеч је углавном о људима који живе у иностранству. Могућност овог сервиса је и препознавање оних који имају неплаћене прекршајне налоге - каже Синиша Каран, министар унутрашњих послова Српске.

Из банке које сарађују са МУП-ом на овом пројекту кажу да ће грађани на овај начин моћи лакше и ефикасније да плате казну, без чекања у редовима на шалтерима.

- На овај начин могу брзо и ефикасно да плате казну. И, наравно, моћи ће да искористе попуст од 50 одсто, јер плаћају на лицу мјеста. Тако да вјерујемо да је ово само једна у низу ствари које радимо - рекао је Горан Бабић, предсједник Управе НЛБ банке.

Овакав систем има тек неколико држава у окружењу. Није једини, ту је низ сервиса МУП-а који ће служити као олакшица грађанима. Ресорни министар каже и да све јавне службе и републичка управа мора да дођу до нивоа да размјењују информације. Било би то од користи свима.

Пратите нас и путем Вибера