MUP Srpske

Velika olakšica - Plaćanje saobraćajnih kazni platnom karticom

  • Izvor: ATV
  • 24.07.2024. 21:11

Kazna za prekršaj u saobraćaju uskoro će moći da se plati karticom na licu mjesta. Krenula je testna faza u policijskim upravama Banjaluka i Bijeljina. Trajaće dvije – tri sedmice, onda će krenuti i u cijeloj Srpskoj.

Velika je ovo olakšica za građane, posebno one koji nemaju prebivalište ili boravište u Republici Srpskoj, tvrdi ministar unutrašnjih poslova.

Od pomoći je i MUP-u.

- Zbog nedostatka ovakvog sistema u ranijem periodu ima oko 40.000 nenaplaćenih prekršaja, a riječ je uglavnom o ljudima koji žive u inostranstvu. Mogućnost ovog servisa je i prepoznavanje onih koji imaju neplaćene prekršajne naloge - kaže Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Iz banke koje sarađuju sa MUP-om na ovom projektu kažu da će građani na ovaj način moći lakše i efikasnije da plate kaznu, bez čekanja u redovima na šalterima.

- Na ovaj način mogu brzo i efikasno da plate kaznu. I, naravno, moći će da iskoriste popust od 50 odsto, jer plaćaju na licu mjesta. Tako da vjerujemo da je ovo samo jedna u nizu stvari koje radimo - rekao je Goran Babić, predsjednik Uprave NLB banke.

Ovakav sistem ima tek nekoliko država u okruženju. Nije jedini, tu je niz servisa MUP-a koji će služiti kao olakšica građanima. Resorni ministar kaže i da sve javne službe i republička uprava mora da dođu do nivoa da razmjenjuju informacije. Bilo bi to od koristi svima.

Pratite nas i putem Vibera