СЗО

Већина дјеце цигарете и алкохол проба са 13 година

  • Извор: АТВ
  • 10.05.2024. 12:07

Први дим цигарете или гутљај алкохола, већина дјеце пробају са 13 година - то су поражавајући подаци Свјетске здравствене организације.

У периоду када се дјеца највише развијају, конзумирање алкохола или цигарета и те како може оставити трага, тврди струка. 

Адолесценти, најчешће свој први дим цигарете или чашу алкохола пробају управо са друштвом из школе, кријући се од родитеља. Гордана Симић каже да пажње и предострожности никада доста. Разговор са дјецом је најбоља превенција у спречавању конзумације алкохола и цигарета којима су основци свакодневно изложени. Поручује - родитељи требају бити примјер дјеци шта је исправно, а шта не.

Школа је још једна карика која чини овај ланац. Круцијалну улогу у васпитању и одгоју дјетета, имају учитељи и наставници, поручује Бране Микановић, педагог и професор на Филозофском факултету.

Студија Свјетске здравствене организације укључивала је младе од 11 до 15 година који живе на простору Европе, Азије и Канаде, а још један алармантан податак је то да злоупотреба психоактивних супстанци подједнако погађа и дјечаке и дјевојчице.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм