SZO

Većina djece cigarete i alkohol proba sa 13 godina

  • Izvor: ATV
  • 10.05.2024. 12:07

Prvi dim cigarete ili gutljaj alkohola, većina djece probaju sa 13 godina - to su poražavajući podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

U periodu kada se djeca najviše razvijaju, konzumiranje alkohola ili cigareta i te kako može ostaviti traga, tvrdi struka. 

Adolescenti, najčešće svoj prvi dim cigarete ili čašu alkohola probaju upravo sa društvom iz škole, krijući se od roditelja. Gordana Simić kaže da pažnje i predostrožnosti nikada dosta. Razgovor sa djecom je najbolja prevencija u sprečavanju konzumacije alkohola i cigareta kojima su osnovci svakodnevno izloženi. Poručuje - roditelji trebaju biti primjer djeci šta je ispravno, a šta ne.

Škola je još jedna karika koja čini ovaj lanac. Krucijalnu ulogu u vaspitanju i odgoju djeteta, imaju učitelji i nastavnici, poručuje Brane Mikanović, pedagog i profesor na Filozofskom fakultetu.

Studija Svjetske zdravstvene organizacije uključivala je mlade od 11 do 15 godina koji žive na prostoru Еvrope, Azije i Kanade, a još jedan alarmantan podatak je to da zloupotreba psihoaktivnih supstanci podjednako pogađa i dječake i djevojčice.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program