Трећи дан Васкрса

Васкршњи уторак - једини добар у години

  • Извор: Агенције
  • 07.05.2024. 07:06

Свијетли, Васкршњи уторак је други дан по Васкрсу, када се наставља прослављање највећег хришћанског празника, како у црквеним богослужењима, тако и у домовима православних вјерника.

Службе су исте као и претходна два дана.

Српска православна црква и њени вјерници Васкрс славе три дана. У календару СПЦ су црвеним словом обиљежени Васкрс - недјеља, Васкршњи понедјељак и Васкршњи уторак.

Васкрс се слави од времена првих апостола а његова суштина се објашњава ријечима Светог апостола Павла, записаних у апостолским дјелима: "Ако Христос не васкрсе, празна је проповијед наша и празна је вјера наша".

Празновањем Васкрсења хришћани наглашавају своју вјеру и побједу живота над смрћу.

Вјеровања и обичаји

Трећи дан празновања зове се и Водени, Свијетли уторак, а по вјеровању се сматра и најсрећнијим даном у години. Ако се дијете роди на овај дан, биће срећно и дуговјечно.

Према народном вјеровању, то је једини добар уторак у години. Добро је ићи у посјету или кренути на пут.

У неким селима се данас одржавају свадбе, јер се вјерује да ће младенци поживјети срећно, дуговјечно и имати много дјеце.

Старији људи вјерују и да ће уколико је увече на Свијетлу сриједу небо звјездано, година бити изузетно родна.

Предање каже да су у недјељу рано, прије зоре, Марија Магдалина, Марија Јаковљева, Саломија и неке друге жене пошле са спремљеним миром на Христов гроб.

Погледајте гдје ће данас бити обустављен саобраћај у Бањалуци

Погледајте гдје ће данас бити обустављен саобраћај у Бањалуци

Велики камен којим је Христов гроб био затворен био је одваљен, а гроб празан. На камену је сједио анђео Господњи, с лицем као муња и одијелом бијелим као снијег.

Стражари војници били су укочени од страха, а онда им се обратио анђео: "Не бојте се, јер знам да Исуса распетога тражите. Није овдје јер устаде, као што је казао... Идите брже и кажите ученицима његовим да је васкрсао".

Жене и збуњени војници-стражари су одмах отрчали у град да обавијесте јеврејске главаре о оном што су видјели, а народ се јако обрадовао.

Зато је, према предању и вјеровању, једина ствар коју у ова три дана вјерници морају да поштују, то да дијеле радост са својим ближњима.

Вјеровање је и да они који се оглуше о то правило пркосе Богу и Христу и да им неће ићи у животу "како треба".

(Фото: Митрополија.цом)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.