Мостар

Васкршња литургија у Саборној цркви први пут након рушења 1992. године

  • Извор: СРНА
  • 30.04.2024. 17:52

Васкршња литургија ове године ће у поноћ бити служена у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару, и то први пут након њеног рушења 1992. године.

Старјешина Саборне цркве у Мостару, свештеник Душко Којић каже за Срну да васкршња литургија има највећу симболику јер и ова црква очекује васкрсење након страдања.

"Створили су се какви-такви услови да се могу одржати богослужења у Саборном храму и управо на највећи хришћански празник Васкрс опред‌ијелили смо се да са нашим вјерницима будемо на мјесту страдања и мјесту васкрсења, а то је Саборни храм Свете Тројице", рекао је отац Којић.

Он је напоменуо да су до сада у овом храму који још није потпуно обновљен, служило само на Тројчиндан, храмовну славу.

Говорећи о обнови Саборне цркве, отац Којић најављује да ће ускоро почети ограђивање, а потом и радови на самом храму, и то чим буде завршена сва пројекта документација која је потребна за наставак посла.

Старјешина Саборне цркве рекао је да ће у овом храму сутра у 18.00 часова бити служена Света тајна јелоосвећења, на Велики четвртак у 9.00 часова Света литургија, а у 18.00 часова вечерња служба и читање 12 Јеванђеља.

На Велики петак, 3. маја у 18.00 часова биће служена вечерња служба и изношење плаштанице, на Велику суботу, 4. маја, у 9.00 часова Света литургија, у 23.00 часа пасхално јутрење, а у поноћ васкршња литургија.

Света литургија биће служена у Саборној цркви и у понед‌јељак, 6. маја, на Васкршњи понед‌јељак и Ђурђевдан од 9.00 часова.

Отац Којић позвао је вјернике да у што већем броју присуствују литургијама, како би дали потврду колико је српском народу потребан Саборни храм и колика је потреба за његовом обновом.

Свештеник је подсјетио вјернике на важне поруке које са собом носи највећи хришћански празник, да послије страдања и свих искушења неминовно долази васкрсење као круна живота.

"То је празник који увијек враћа наду, улива сигурност, који потврђује да у нашем животу једино за шта треба искрено да се боримо јесте мир. Треба да се увијек молимо Богу, како за Васкрс тако и на другим богослужењима, за мир у свијету и за нови живот и наду у љубави са Христом васкрслим Господом нашим", наводи отац Којић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:20 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:35 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.