Uništen ulaz

Uništene ploče na zgradi SPKD "Prosvjeta" u Sarajevu

  • Извор: АТВ
  • 18.11.2022. 15:36

Ploče na kojima je ćirilicom i latinicom ispisano ime SPKD "Prosvjeta" Sarajevo i Prosvjetine biblioteke, a koje se nalaze na ulazu u zgradu u kojoj se nalazi društvo, su uništene, saopšteno je iz SPKD "Prosvjeta".

Incident se dogodio prije nekoliko noći, a još uvijek nije poznato ko je uništio ulaz u zgradu.

Iz SPKD "Prosvjeta" napominju da je sama zgrada, koja je izgrađena 1912. godine, nacionalni spomenik BiH, te da je nedavno obnovljena i otvorena biblioteka jedna od najstarijih javnih biblioteka u Sarajevu i BiJ, koja je kroz prošlost služila svim stanovnicima Sarajeva i BiH, te bila mjesto susreta, prosvjećivanja i promocije kulture.

“Iskreno se nadamo da će nadležne institucije pronaći i kazniti izvršioca ili izvršioce, posebno ako imamo u vidu da se Prosvjetin dom, kao jedno od najreprezentativnijih zdanja grada Sarajeva, nalazi u samoj centralnoj gradskoj jezgri, te smatramo da je jedno ovakvo antivcivilizacijsko djelo, ustvari čin neodgovornih pojedinaca. SPKD ‘Prosvjeta’ i u teškim vremenima devedesetih godina prošlog vijeka je nastavljala svoj rad u Sarajevu, bez bojazni i zadrške, kao što to činimo i danas”, navodi se u saopštenju SPKD "Prosvjeta" koje je potpisao redsjednik SPKD “Prosvjeta” Sarajevo - Nedeljko Masleša.

Istovremeno, SPKD "Prosvjeta" ostaje opredjeljena svom cilju i dalje, a to je očuvanje baštine i tradicije, čuvanje i promocija srpskog jezika, kulture i ćiriličnog pisma, što je i neodvojivio dio istorije, baštine i kulture Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda.

“I dalje nastaviti raditi u bliskoj saradnji i prijateljstvu sa ostalim temeljnim organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine, u onom duhu saradnje i zajedničkog rada koji nas vodi već 120 godina”, saopšteno je je.

Ovo saopštenje, uz SPKD "Prosvjeta", podržavaju i supotpisuju predsjednici društava koje čine Međukulturno vijeće BiH - BZK "Preporod", HKD "Napredak" i JHKPD "La Benevolencija".

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo nema informacije o oštećenju ulaza u zgradu SPKD "Prosvjeta" u Sarajevu, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.


(Foto: SPKD "Prosvjeta")

Тагови: