Brčko

Literarnim konkursom počinje obilježavanje 120 godina od osnivanja "Prosvjete"

  • Извор: СРНА
  • 05.12.2022. 16:21

Raspisivanjem literarnog konkursa o tri teme za sve učenike osnovnih i srednjih škola sa područja Brčko distrikta i Republike Srpske, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" Brčko počinje obilježavanje 120 godina od osnivanja ovog društva u BiH.

Potpredsjednik "Prosvjete" Brčko Vedrana Dragičević rekla je danas na konferenciji za novinare da će konkurs biti raspisan u petak, 9. decembra, kada će biti promovisana knjiga "Srpsko srce Johanovo" Veselina Dželetovića koja govori o vađenju organa u Žutoj kući kidnapovanim Srbima sa Kosova i Metohije.

Ona je dodala da će promocija knjige biti održana u Kulturno-administrativnom centru "Patrijarh srpski Pavle" sa početkom u 18.00 časova.

Dragičevićeva je navela da će, u okviru obilježavanja jubileja, 14. decembra u Domu kulture sa početkom u 18.00 časova biti odigrana monodrama "Knjiga o Milutinu" Zvezdara teatra, rađena po tekstu Danka Popovića, i u režiji Egona Savina sa Nenadom Jezdićem u glavnoj ulozi.

Ona je istakla da će predstavi prethoditi izložba Arhiva Srbije posvećena Meši Selimoviću i 40 godina od njegove smrti, koja će biti otvorena 12. decembra u prostorijama Prosvjetine galerije "Sava Šumanović" u Brčkom.

Prema njenim riječima, veče rodoljubive poezije planirano je za 21. decembar, sedam dana poslije predviđeno je veče srpskog folklora, 9. januara biće održano veče srpske tradicionalne muzike, dok će 10. januara manifestacija biti završena svečanom akademijom u Domu kulture.

"Ovom prilikom pozivamo sve naše sugrađane da se odazovu na naše događaje i tako učestvuju u obilježavanju 120 godina od snivanja `Prosvjete`, najstarijeg nacionalnog društva u BiH. Zadatak `Prosvjete` je da njeguje i čuva srpsku tradiciju, kulturu, jezik i pismo", poručila je Dragičevićeva.

Portparol "Prosvjete" u Brčkom Dragan Tomić podsjetio je da je društvo u ovom gradu osnovano 1904. godine, te da je tih godina osnovan i odbor "Prosvjete" u Ražljevu, selu kod Brčkog.

"Obnovili smo rad 1991. godine. Potrudićemo se da i tokom sljedeće godine na zanimljiv način predstavimo rad društva od osnivanja do danas kroz materijale koji se nalaze u sarajevskom Arhivu, kao i kod nas u Brčkom", rekao je Tomić.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.