Министарство трговине и туризма

Укида се паушал за приватни смјештај, боравишна такса поскупљује

  • Извор: АТВ
  • 11.06.2024. 07:49

Министар трговине и туризма Денис Шулић најавио је данас укидање паушала за приватни смјештај и да ће се плаћати боравишна такса по броју ноћења.

"Идемо са Нацртом, имали смо јавну расправу на Палама. Данас је у Бањалуци, планирамо Бијељину и Требиње. Желимо да разговарамо са свим заинтересованим странама о боравишној такси. Оно што је новитет је да укидамо паушал и да ће приватни смјештај од 1.1.2025. године радити на начин да ће плаћати боравишну таксу по броју ноћења, а не паушално као што је било до сада. Повећавамо износ боравишне таксе са 0.50 КМ до 1.5-3 КМ. Постојао је захтјев са Пала да се такса не диже изнад 3 КМ и то је прихваћено", каже Шулић.

Он поручује да су на ову идеју сви реаговали позитивно, а да ће локалне заједнице одређивати боравишне таксе.

"Избјегавање плаћања боравишне таксе, рад у сивој зони, највише штете људима који се баве туризмом. Не можемо онда развијати ту туристичку дестинацију, а онда они не могу доћи до већег броја туриста. Радимо едукације с нашим људима који се баве туризмом, драго ми је да биљежимо боље резултате него у прошлој години која је била рекордна. Надам се да ће ово љето показати да је Република Српска на стабилном путу развоја туризма", каже Шулић.

Пратите нас и путем Вибера