Ministarstvo trgovine i turizma

Ukida se paušal za privatni smještaj, boravišna taksa poskupljuje

  • Izvor: ATV
  • 11.06.2024. 07:49

Ministar trgovine i turizma Denis Šulić najavio je danas ukidanje paušala za privatni smještaj i da će se plaćati boravišna taksa po broju noćenja.

"Idemo sa Nacrtom, imali smo javnu raspravu na Palama. Danas je u Banjaluci, planiramo Bijeljinu i Trebinje. Želimo da razgovaramo sa svim zainteresovanim stranama o boravišnoj taksi. Ono što je novitet je da ukidamo paušal i da će privatni smještaj od 1.1.2025. godine raditi na način da će plaćati boravišnu taksu po broju noćenja, a ne paušalno kao što je bilo do sada. Povećavamo iznos boravišne takse sa 0.50 KM do 1.5-3 KM. Postojao je zahtjev sa Pala da se taksa ne diže iznad 3 KM i to je prihvaćeno", kaže Šulić.

On poručuje da su na ovu ideju svi reagovali pozitivno, a da će lokalne zajednice određivati boravišne takse.

"Izbjegavanje plaćanja boravišne takse, rad u sivoj zoni, najviše štete ljudima koji se bave turizmom. Ne možemo onda razvijati tu turističku destinaciju, a onda oni ne mogu doći do većeg broja turista. Radimo edukacije s našim ljudima koji se bave turizmom, drago mi je da bilježimo bolje rezultate nego u prošloj godini koja je bila rekordna. Nadam se da će ovo ljeto pokazati da je Republika Srpska na stabilnom putu razvoja turizma", kaže Šulić.

Pratite nas i putem Vibera