Мирис хране и звецкање послужавника освајају средњошколце – занимања кувара и конобара најтраженија. У Угоститељској школи попуњена су скоро сва мјеста, што говори да се млади све више окрећу практичним занимањима.
"Бањалука је постала једна модерна дестинација са много добрих угоститељских објеката. Вјерујте ми да могу слободно рећи да наши ученици могу да бирају посао у Бањалуци и да диктирају неке услове око плате и осталих услова рада. То су врло тражена занимања, врло квалитетна занимања. Данас су дошли на неко тржиште гдје се цијени тај рад", каже Борис Спасојевић, директор ЈУ Угоститељско-трговинско-туристичке школе Бањалука.
Тражени су и у земљама окружења, највише у Хрватској и Црној Гори. Оно што је најважније је да након завршеног школовања одмах могу ступити у радни однос, што је послодавцима најважније.
"Да ли је мој финални производ, то значи свршен средњошколац или дипломац, да ли је он у том тренутку стицања знања или занимања може одмах да се укључи у процесе рада. Да ли је тај квалитет његовог знања и вјештина спреман да у том тренутку да му привредник отвори врата да почне да ради", каже Мирослав Вукајловић, агенција за запошљавање "Спектар" Бањалука.
Важно је пратити шта се тражи у свијету. Грешка је што родитељи и ученици често бирају школе по жељама, а не према потребама тржишта рада.
"У зависности од тога која радна снага буде дефицитарна на тржишту може се рећи да ће та радна снага имати веће плате и то треба имати у виду када се ученици опредјељују за средње усмјерено образовање", каже Саша Аћић, директор Уније послодаваца Републике Српске.
Раније су ова занимања била потцијењена. Међутим, након пандемије короне, ствари су се значајно промијениле. Данас су конобари и кувари, осим што су најтраженији, најбоље плаћени у угоститељству. Чак и боље од неких занимања која захтијевају факултетско образовање.