Код Лопара

У школи са једним ђаком прослављено 70 година школства у Кореташима

  • 28.09.2024. 16:21

У Кореташима код Лопара прослављено је 70 година школства у овом селу чија подручна школа данас има само једног ђака, седмогодишњег Страхињу Мићића.

Страхиња је рекао новинарима да се лијепо слаже са учитељицом и да му је омиљени предмет физичко, а на питање шта му највише недостаје у школи, каже другари, а зашто, баш због физичког, да не буде сам у игри.

Прича дјечака који је једини ученик сеоске школе изазвала је смијех кроз сузе новинарима и његовој учитељици, Слободанки Гаврић, која за годину дана иде у пензију, након 40 година проведених у просвјети, од чега 20 у школи у Кореташима.

"Надам се да ће школа у селу да опстане", каже Гаврићева.

Какво вријеме нас сутра очекује

Какво вријеме нас сутра очекује

Према ријечима учитељице, тешко је радити са само једним ђаком, јер дјетету недостаје комуникација, друг, иако она ради са једним као што би и са 50 ђака.

Организатор прославе у Кореташима Милутин Тешановић навео је да је 1954. године, када је сеоска школа почела са радом, имала 54 ученика.

"Надамо се да ћемо успјети да сачувамо школу, јер има могућности, имамо дјеце у Кореташима која иду у школе у Брчком и Ражљеву, а могла би у свом селу, ако буде компромиса између економске и локалпатриотске потребе да се школа у селу спаси", рекао је Тешановић.

Он је додао да су на прослави окупљени некадашњи учитељи и ђаци ове школе, међу којима је много успјешних људи, доктора наука, професора и адвоката.

Било је питање времена: Удес на раскопаном путу у Бањалуци

Било је питање времена: Удес на раскопаном путу у Бањалуци

Начелник Лопара Радо Савић рекао је да друштво треба наћи начина да сеоске школе преживе, наводећи да кад замре школа у селу, замире и село.

И он је потврдио тренд да родитељи "прескачу" подручне школе и уписују дјецу у школе у већим центрима.

Здравко Тошић, директор Основне школе "Доситеј Обрадовић" у Корају, којој припада подручно одјељење Кореташи, рекао је да све зависи од родитеља.

"Што се тиче Министарства просвјете и културе Републике Српске став је да се ниједна школа неће гасити док има и једног ученика", навео је Тошић.

Он је рекао да су у Лопарама већ имали једну школу са само једним учеником која је "преживјела" и наредне године су уписана два ученика, те изразио наду да ће се то поновити и у Кореташима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.