МУП Српске

У школама кампања "Стоп вршњачком насиљу"

  • Извор: АТВ
  • 10.10.2024. 10:12

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује превентивну кампању "Стоп вршњачком насиљу" ради упознавања ученика основних и средњих школа са појмом и начином испољавања вршњачког насиља међу дјецом и малољетницима, као и посљедицама које оно оставља на жртве.

Из МУП-а је саопштено да ће у оквиру ове активности до 15. новембра бити организована предавања у школама да се ученицима укаже на превентивно и адекватно реаговање, као и значај сарадње школе, школских полицајаца, родитеља и других субјеката.

- МУП је у девет мјесеци ове године евидентирао 46 случајева вршњачког насиља, што је за осам одсто мање него у истом периоду прошле године. Насиље је почињено над 49 вршњака, што је мање за 22,2 одсто у односу на исти период 2023. године. Ријеч је о 44 ученика мушког и пет женског пола - прецизира се у саопштењу.

Међу малољетним жртвама, 29 су ученици основне, а 20 средње школе.

- Приликом вршњачког насиља, два малољетника су задобила теже, а 36 лакше повреде - додаје се у саопштењу.

Полиција је у овом периоду тужилаштвима поднијела 16 извјештаја против 20 малољетника, осумњичених да су извршили 19 кривичних дјела.

Поднесено је 17 извјештаја о предузетим мјерама и радњама, у осам случајева покренут је прекршајни поступак, а у пет поступак је завршен у оквиру органа школе.

Из Министарства подсјећају да с циљем планског предузимања мјера и активности на превенцији вршњачког насиља и малољетничке делинквенције, МУП у континуитету спроводи "План мјера и активности за превенцију вршњачког насиља и малољетничке делинквенције од 2023. до 2027. године".

Обука и рад школског полицајаца и кампања "Стоп вршњачком насиљу" су само неке од тих активности, напомињу из МУП-а, додајући да је за превентивно дјеловање у случајевима вршњачког насиља кључна проактивна улога просвјетних радника, ученика и родитеља.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Бизнис клуб (Р)

    ''Бизнис клуб (Р)

  • 12:55 Гола наука (Р)

    ' Гола наука (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица