MUP Srpske

U školama kampanja "Stop vršnjačkom nasilju"

  • Izvor: ATV
  • 10.10.2024. 10:12

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje preventivnu kampanju "Stop vršnjačkom nasilju" radi upoznavanja učenika osnovnih i srednjih škola sa pojmom i načinom ispoljavanja vršnjačkog nasilja među djecom i maloljetnicima, kao i posljedicama koje ono ostavlja na žrtve.

Iz MUP-a je saopšteno da će u okviru ove aktivnosti do 15. novembra biti organizovana predavanja u školama da se učenicima ukaže na preventivno i adekvatno reagovanje, kao i značaj saradnje škole, školskih policajaca, roditelja i drugih subjekata.

- MUP je u devet mjeseci ove godine evidentirao 46 slučajeva vršnjačkog nasilja, što je za osam odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Nasilje je počinjeno nad 49 vršnjaka, što je manje za 22,2 odsto u odnosu na isti period 2023. godine. Riječ je o 44 učenika muškog i pet ženskog pola - precizira se u saopštenju.

Među maloljetnim žrtvama, 29 su učenici osnovne, a 20 srednje škole.

- Prilikom vršnjačkog nasilja, dva maloljetnika su zadobila teže, a 36 lakše povrede - dodaje se u saopštenju.

Policija je u ovom periodu tužilaštvima podnijela 16 izvještaja protiv 20 maloljetnika, osumnjičenih da su izvršili 19 krivičnih djela.

Podneseno je 17 izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama, u osam slučajeva pokrenut je prekršajni postupak, a u pet postupak je završen u okviru organa škole.

Iz Ministarstva podsjećaju da s ciljem planskog preduzimanja mjera i aktivnosti na prevenciji vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije, MUP u kontinuitetu sprovodi "Plan mjera i aktivnosti za prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije od 2023. do 2027. godine".

Obuka i rad školskog policajaca i kampanja "Stop vršnjačkom nasilju" su samo neke od tih aktivnosti, napominju iz MUP-a, dodajući da je za preventivno djelovanje u slučajevima vršnjačkog nasilja ključna proaktivna uloga prosvjetnih radnika, učenika i roditelja.

Pratite nas i putem Vibera