Доња Градина

У недјељу обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког геноцида

  • 09.05.2024. 07:29

Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској (НДХ) од 1941. до 1945. године биће обиљежен у недјељу, 12. маја, у Доњој Градини у присуству званичника Републике Српске и Србије.

Јавна установа Спомен-подручје Доња Градина објавила је програм обиљежавања према којем ће у суботу, 11. маја, у 20.00 часова бити одржана меморијална академија у Дому културе у Козарској Дубици у организацији ове јавне установе.

У недјељу, 12. маја, у 8.30 часова биће служена литургија у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици.

У Спомен-подручју Доња Градина, на Гробном пољу Тополе у 12.00 часова биће положени вијенци и цвијеће, након чега ће у 12.30 часова код Гробног поља Храстови бити служен парастос убијеним Србима - жртвама геноцида у НДХ, односно вјерски помен припадницима других конфесија.

Обраћање званичника предвиђено је око 13.00 часова.

На сједници Извршног одбора за обиљежавање овог догађаја потврђено је да се очекује присуство око 15.000 људи, а договорени су и технички детаљи у вези са обиљежавањем Дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору.

Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ обиљежава се поводом ослобађања усташког логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формирана је августа 1941. године.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм