Jedan od najvažnijih datuma u ljudskoj istoriji

U Banjaluci obilježen Dan pobjede nad fašizmom

  • 09.05.2020. 19:10

9. maj jedan je od najvažnijih datuma u ljudskoj istoriji. Još važniji, samim tim što su Srbi jedna od nacija pobjednica koja je dala ogroman doprinos i žrtvu u borbi protiv fašizma. Poruka je to sa današnjeg obilježavanja Dana pobjede na fašizmom. 

Srpski narod nema nijedan razlog da ne obilježava ovaj datum, kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

"Mi s pravom mislimo da ovaj vijek treba da bude vijek našeg ujedinjenja. Obilježavati slobodu je nešto što je Srbima potpuno svojstveno. Jedna od najsnažnijih riječi srpskog naroda jeste riječ sloboda, a za tu slobodu su ginuli naši preci i stradali mnogi naši savremenici u prošlom ratu", kaže Dodik.

Jako je bitno baštiniti vrijednost antifašizma, kažu predsjednica Srpske i predsjednik Narodne skupštine. Budućim generacijama, poručuju, moraju biti pokazane vrijednosti i ideali zbog kojih je bilo mnogo žrtava. 

"Važno je da sve naše nove i buduće generacije, prvo poštuju ove žrtve, ali isto tako da razumiju i snagu te borbe i snagu ideala za koje su se oni borili. Naravno da je i Evropa izvkla jednu veliku pouku i zato je nakon toga uspostavila jedan novi način funkcionisanja zajedništva na svom prostoru", kaže Željka Cvijanović.

"Srpski narod pripada tom dijelu svijeta. Ovo treba da se obilježava, treba da se pamti. Treba da se prenosi na nove gebneracije kako se nikad ne bi jedno takvo zlo više pojavilo kao što je sredinom 20. vijeka zadesilo cijelu zemaljsku kuglu", rekao je Nedeljko Čubrilović.

Prije 75 godina, fašizam smo pobijedili zajedno, poručuje ambasador Rusije. I danas stojimo zajedno, i zajedno rješavamo probleme koji su pred nama, kaže Petar Ivancov.

"Ubijeđen sam da ćemo pobijediti i u ovim teškim okolnostima u kojima se nalazi čitav svijet. Svima vama čestitam veliki praznik", kaže Ivancov.

Delegacije Republike Srpske i ruske ambasade položile su danas vijence na spomenik Žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci. Iz bezbjednosnih razloga i u sklopu mjera protiv virusa korona, ove godine kroz Banjaluku nije prošao besmrtni puk.