U Banjaluci obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba

  • 05.08.2020. 08:03

Služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja i polaganjem vijenaca na Perduovom groblju u Banjaluci će danas biti obilježeno 25 godina od egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine i zločinačke akcije hrvatske vojske i policije "Oluja".

Parastos će u Hramu Hrista Spasitelja biti služen u 11.00 časova, a na Perduovom groblju u 12.30 časova kada će biti i položeni vijenci kod spomenika stradalim Krajišnicima na Dinari, rečeo je Srni u "Veritasu", koje je organizator obilježavanja u saradnji sa lokalnim zajednicama i Srpskom pravoslavnom crkvom.

U organizaciji Vlade Republike Republike Srbije i Vlade Republike Srpske sinoć je u Sremskoj Rači obilježen Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u "Oluji", a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrili su spomen-ploču na mostu preko rijeke Save.

Obilježavanje u organizaciji "Veritasa" biće nastavljeno sutra u 10.00 časova služenjem parastosa u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu, prisluživanjem svijeća prema "Mostu spasa", spuštanjem vijenaca u rijeku Unu u 10.45 časova, te polaganjem vijenaca kod spomenika u Tunjici.

Isti dan u hramu Svetoga Save u Svodni u 11.45 časova biće služen parastos i položeni vijenci kod spomen-krsta.

Program obilježavanja završava se u petak, 7. avgusta, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-krsta na Petrovačkoj cesti u mjestu Bravsko/Јanjila, dok je u 12.00 časova predviđena posjeta Spomen-sobi u Driniću.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je "Oluja" imala sve karakteristike genocida.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм