Црвени метеоаларми попаљени

Топлотни талас захватио Српску

  • Извор: АТВ
  • 09.07.2024. 19:20

Сви црвени метеоаларми су попаљени. Скоро 40 степени у хладу ових дана, натјерало је Семберце да избјегавају излазак напоље у најтоплијем дијелу дана.

С обзиром да је тек почетак таласа, није било већег прилива грађана у службу Хитне медицинске помоћи, кажу љекари. Очекују то у наредним данима када се најављују и више температуре.

"To можемо и очекивати нешто већи број пацијената у току седмице, с обзиром да су најављене температуре које ће да иду  негдје и до 40 степени. Тегобе на које се жале су доста разноврсне, у суштини висока температура ваздуха може довести до нижег нивоа крвног притиска и тај нижи притисак се одрази на цијело тијело и буквално на све системе може да се одрази", рекао је Александар Ђурић, љекар у Хитној медицинској помоћи.

Грађани ових дана спас проналазе расхлађујући се клима уређајима, на базенима и уз много течности.

Убрзан рад срца, вртоглавица, главобоља па и повраћање могу бити пратећи симптоми лоше реакције организма на високе температуре.

Спас од врућина многи проналазе у ријекама и на купалиштима. Приликом уласка у воду треба бити обазрив. То треба чинити постепено, а не директан улазак са сунца и послије сунчања у хладну воду, кажу љекари.

Дуго задржавање на сунцу ових дана треба избјегавати. Радници на грађевини, на путевима и њивама требало би да прекомбинују смјене и да на задатке иду у пријеподневним часовима, препоруке су љекара.  Ако је немогуће избјећи излагање потребно је да се пије што више воде.

"Нека гардероба свијетлије боје, по могућности да нема неког великог контакта између гардеробе и тијела, дакле да постоји нека циркулација како би тијело могло што лакше да одаје топлоту, ако особа мора да борави на сунцу, нпр. имамо грађевинске раднике, који су неминовно изложени томе користити нека заштитна средства", додаје Ђурић.

Најважнији савјет је свакако да се склоните  са отвореног простора у најтоплијем дијелу дана, а уколико осјетите било које од симптома које могу асоцирати на сунчаницу или топлотни удар одмах се јавити љекару, кажу у Служби хитне медицинске помоћи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    Серија: Црна Гуја (12+)

  • 22:55 Ноћни програм

    Ноћни програм