Crveni meteoalarmi popaljeni

Toplotni talas zahvatio Srpsku

  • Izvor: ATV
  • 09.07.2024. 19:20

Svi crveni meteoalarmi su popaljeni. Skoro 40 stepeni u hladu ovih dana, natjeralo je Semberce da izbjegavaju izlazak napolje u najtoplijem dijelu dana.

S obzirom da je tek početak talasa, nije bilo većeg priliva građana u službu Hitne medicinske pomoći, kažu ljekari. Očekuju to u narednim danima kada se najavljuju i više temperature.

"To možemo i očekivati nešto veći broj pacijenata u toku sedmice, s obzirom da su najavljene temperature koje će da idu  negdje i do 40 stepeni. Tegobe na koje se žale su dosta raznovrsne, u suštini visoka temperatura vazduha može dovesti do nižeg nivoa krvnog pritiska i taj niži pritisak se odrazi na cijelo tijelo i bukvalno na sve sisteme može da se odrazi", rekao je Aleksandar Đurić, ljekar u Hitnoj medicinskoj pomoći.

Građani ovih dana spas pronalaze rashlađujući se klima uređajima, na bazenima i uz mnogo tečnosti.

Ubrzan rad srca, vrtoglavica, glavobolja pa i povraćanje mogu biti prateći simptomi loše reakcije organizma na visoke temperature.

Spas od vrućina mnogi pronalaze u rijekama i na kupalištima. Prilikom ulaska u vodu treba biti obazriv. To treba činiti postepeno, a ne direktan ulazak sa sunca i poslije sunčanja u hladnu vodu, kažu ljekari.

Dugo zadržavanje na suncu ovih dana treba izbjegavati. Radnici na građevini, na putevima i njivama trebalo bi da prekombinuju smjene i da na zadatke idu u prijepodnevnim časovima, preporuke su ljekara.  Ako je nemoguće izbjeći izlaganje potrebno je da se pije što više vode.

"Neka garderoba svijetlije boje, po mogućnosti da nema nekog velikog kontakta između garderobe i tijela, dakle da postoji neka cirkulacija kako bi tijelo moglo što lakše da odaje toplotu, ako osoba mora da boravi na suncu, npr. imamo građevinske radnike, koji su neminovno izloženi tome koristiti neka zaštitna sredstva", dodaje Đurić.

Najvažniji savjet je svakako da se sklonite  sa otvorenog prostora u najtoplijem dijelu dana, a ukoliko osjetite bilo koje od simptoma koje mogu asocirati na sunčanicu ili toplotni udar odmah se javiti ljekaru, kažu u Službi hitne medicinske pomoći.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: