Проблеми

Теслићки пензионери имају најмањи просјек пензија у Српској

  • Извор: АТВ
  • 07.08.2024. 19:30

Теслићки пензионери су рачунали, а рачуница их је разочарала. Кажу, имају најмањи просјек пензија у Српској.

Просјечна пензија 4.300 чланова Удружења пензионера општине Теслић је око 420 марака. Због тога су у Удружењу посебно посвећени помоћи својим члановима.

"Осим помоћи за погребнине, имамо и помоћи за лијекове и материјално угрожене пензионере. У склопу нашег удружења функционише и ради каса узајамне помоћи. Имамо око 1.600 чланова касе", говори Миле Ђурић, предсједник Удружења пензионера Општине Теслић.

То добро функционише, кажу пензионери. Значајна је свака подршка, као и дружење у просторијама Удружења.

"Ја имам 73 године. Моја активност је сва овдје. Пошто се већ слабо крећем у тим годинама. Овдје проводимо вријеме", каже пензионер Радован Гачић.

"Брине, када је то у питању, то функционише супер. Посебно када су неки болесни. Ко је болестан добије помоћ, ја мислим у износу од 100 марака и добио сам и ја кад сам био у болници скоро", рекао је за АТВ Јосип Кејжар.

Све што радимо финансирамо од чланарина у износу од четири марке. Било би лакше да се Удружењу издвоје значајнија средства из општинског буџета. Указујемо на то годинама, али разумијевања нема, кажу у Удружењу.

"Ми смо стварно на задњем мјесту, то није помоћ ово што нама да Општина то није ништа у односу на друге градове. Рецимо, град Приједор издвоји око 400.000 КМ за бањско лијечење, за помоћ и лијекове и остало. А ми, предвиђено је 1.500 КМ али чисто сумњам да ће то бити до краја године уплаћено", додаје Ђурић.

У Општинској управи Теслић данас кажу да на подручју ове општине постоје два удружења пензионера и да су им одобрена средства у једнаким износима. Тврде да кроз неке друге буџетске ставке издвајају чак 600.000 марака за пензионере. 

Пратите нас и путем Вибера