Problemi

Teslićki penzioneri imaju najmanji prosjek penzija u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 07.08.2024. 19:30

Teslićki penzioneri su računali, a računica ih je razočarala. Kažu, imaju najmanji prosjek penzija u Srpskoj.

Prosječna penzija 4.300 članova Udruženja penzionera opštine Teslić je oko 420 maraka. Zbog toga su u Udruženju posebno posvećeni pomoći svojim članovima.

"Osim pomoći za pogrebnine, imamo i pomoći za lijekove i materijalno ugrožene penzionere. U sklopu našeg udruženja funkcioniše i radi kasa uzajamne pomoći. Imamo oko 1.600 članova kase", govori Mile Đurić, predsjednik Udruženja penzionera Opštine Teslić.

To dobro funkcioniše, kažu penzioneri. Značajna je svaka podrška, kao i druženje u prostorijama Udruženja.

"Ja imam 73 godine. Moja aktivnost je sva ovdje. Pošto se već slabo krećem u tim godinama. Ovdje provodimo vrijeme", kaže penzioner Radovan Gačić.

"Brine, kada je to u pitanju, to funkcioniše super. Posebno kada su neki bolesni. Ko je bolestan dobije pomoć, ja mislim u iznosu od 100 maraka i dobio sam i ja kad sam bio u bolnici skoro", rekao je za ATV Josip Kejžar.

Sve što radimo finansiramo od članarina u iznosu od četiri marke. Bilo bi lakše da se Udruženju izdvoje značajnija sredstva iz opštinskog budžeta. Ukazujemo na to godinama, ali razumijevanja nema, kažu u Udruženju.

"Mi smo stvarno na zadnjem mjestu, to nije pomoć ovo što nama da Opština to nije ništa u odnosu na druge gradove. Recimo, grad Prijedor izdvoji oko 400.000 KM za banjsko liječenje, za pomoć i lijekove i ostalo. A mi, predviđeno je 1.500 KM ali čisto sumnjam da će to biti do kraja godine uplaćeno", dodaje Đurić.

U Opštinskoj upravi Teslić danas kažu da na području ove opštine postoje dva udruženja penzionera i da su im odobrena sredstva u jednakim iznosima. Tvrde da kroz neke druge budžetske stavke izdvajaju čak 600.000 maraka za penzionere. 

Pratite nas i putem Vibera