Иван Весић

Свештеник објаснио да ли дијете треба да се крсти до 40 дана од рођења

  • Извор: Она
  • 24.05.2024. 19:03

Крштење дјетета је чин ком се радује свака породица, и све чешће је постала пракса да за њега везујемо и прве рођендане. Али, неки људи тврде да дијете по православним обичајима мора да се крсти до 40 дана од рођења, но, да ли је то заиста тако и шта је права истина?

У различитим предјелима Србије, јављају се различита вјеровања, па смо тако начули да многи помињу и када је право вријеме за крштење дјетета. Неки наводе да "не треба дијете да се крсти послиј 40 дана од рођења", други да се то треба чинити када је дјетету непаран број година, а понегдје се вјерује и да треба то чинити мало прије првог рођендана.

На то да ли постоји "право" вријеме да се дијете крсти, објаснио је свештеник Иван Весић. 

- У првим вијековима крштавани су одрасли људи, јер су и први хришћани били већ одрасли људи. Када се хршћанствно проширило и када су већ почеле да постоје хришћанске породице, они су жељели да цркви прикључе и своју дјецу. Зато су и њих крштавали и то су жељели да ураде што прије, због велике стопе смртности дјеце која је владала у то вријеме. Неке су крштавали одмах по рођењу, али није обавезујуће да мора да се дијете крсти до 40 дана по рођењу.

Зато је остала она пракса у неким дијеловима да мама не присуствује крштењу због тих 40 дана, јер женама наводно толико треба да се опораве и очисте од порођаја.

Ово није обавезно, дијете може и касније да се крсти. Но, у случају да, не дај Боже, нешто са дјететом није у реду, онда се препоручује што прије да се то учини. Такође, није обавезно се дијете крсти у парним или непарним годинама, као што је исто пракса у неким предјелима. Тако је и спој првог рођендана и крштења више примјењивано из практичних разлога. Крштење је чиста воља родитеља када ће дијете прикључити цркви - наводи свештеник.

(Она.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм