Ivan Vesić

Sveštenik objasnio da li dijete treba da se krsti do 40 dana od rođenja

  • Izvor: Ona
  • 24.05.2024. 19:03

Krštenje djeteta je čin kom se raduje svaka porodica, i sve češće je postala praksa da za njega vezujemo i prve rođendane. Ali, neki ljudi tvrde da dijete po pravoslavnim običajima mora da se krsti do 40 dana od rođenja, no, da li je to zaista tako i šta je prava istina?

U različitim predjelima Srbije, javljaju se različita vjerovanja, pa smo tako načuli da mnogi pominju i kada je pravo vrijeme za krštenje djeteta. Neki navode da "ne treba dijete da se krsti poslij 40 dana od rođenja", drugi da se to treba činiti kada je djetetu neparan broj godina, a ponegdje se vjeruje i da treba to činiti malo prije prvog rođendana.

Na to da li postoji "pravo" vrijeme da se dijete krsti, objasnio je sveštenik Ivan Vesić. 

- U prvim vijekovima krštavani su odrasli ljudi, jer su i prvi hrišćani bili već odrasli ljudi. Kada se hršćanstvno proširilo i kada su već počele da postoje hrišćanske porodice, oni su željeli da crkvi priključe i svoju djecu. Zato su i njih krštavali i to su željeli da urade što prije, zbog velike stope smrtnosti djece koja je vladala u to vrijeme. Neke su krštavali odmah po rođenju, ali nije obavezujuće da mora da se dijete krsti do 40 dana po rođenju.

Zato je ostala ona praksa u nekim dijelovima da mama ne prisustvuje krštenju zbog tih 40 dana, jer ženama navodno toliko treba da se oporave i očiste od porođaja.

Ovo nije obavezno, dijete može i kasnije da se krsti. No, u slučaju da, ne daj Bože, nešto sa djetetom nije u redu, onda se preporučuje što prije da se to učini. Takođe, nije obavezno se dijete krsti u parnim ili neparnim godinama, kao što je isto praksa u nekim predjelima. Tako je i spoj prvog rođendana i krštenja više primjenjivano iz praktičnih razloga. Krštenje je čista volja roditelja kada će dijete priključiti crkvi - navodi sveštenik.

(Ona.rs)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: