Људи одлазе

Све мање првачића у селима на Озрену

  • Извор: АТВ
  • 29.07.2024. 19:35

Школа у Сувом пољу једна је од четири на подручју Добоја у којој у наредној школског години неће бити ни један првачић. Некада су била по три или четири одјељења, прича бивши ђак те школе. Од града су удаљени само осам километара, али млади одлазе.

“Не значи ништа добро, катастрофа, није сamo код нас, исто је свугдје. Ишао сам ја у ту школу, било пуно, три, четири одјељења била“, каже  Радисав Томић из Сувог поља.

Без ђака су и Доња и Горња Палежница, Зелиња. Слична слика и у већим селима. Бољанић уназад четири године уписује једноцифрен број првака, а ове само једног. 

„Шеснаест ученика матураната изашло, уписали смо једног, прошле године 14 било, уписали седам, генерално уписује се мање, а излази више ученике“, рекао је Небојша Панчић, директор ОШ „Петар Петровић Његош“ Бољанић. 

Мјештани не памте такво стање. Комплетан Озрен има само 19 првака. 

„Не знам ни ја шта се збива, омладине нема, отишли су ван. У селу није да нема ђака, нема  ни стоке“. 

„Нисмо изненађени него шокирани. жалосни, што смо доживјели. Некад Озрен, какав је био, да је дошао на ове гране, поготово наше село Бољанић“- 

„Моја дјеца кад су ишла била два одјељења а и б по 28, 30 ученика, сад нема ништа“. 

У требавским селима је 30, на Вучијаку 18 првачића. У односу на прошлу година, у добојске школе уписано је 30 ђака мање. 

„Није то толико алармантно, да ће доћи до затварања неке школе, можда ће доћи до преслагивања, школе које су деветоразредне да пређе у петоразредну“, изјавио је Љубиша Благојевић, предсједник Актива директора основних школа Добој. 

Стање је још лошије на подручју Теслића и Станара, кажу у Активу. У Српској је  чак 50 петоразредних школа, које су испод минимума од пет ђака.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: